Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Spevák Waldemar Matuška by oslávil životné jubileum

Na archívnej snímke Helena Vondráčková a Waldemar Matuška spievajú pieseň To se nikdo nedoví" 15. júna 1968 v Bratislave Foto: TASR/Alojz Prakeš

K výročiu spevákovho narodenia vyšlo CD s názvom Nebeskej kovboj.

Bratislava 2. júla (TASR) – Práve dnes uplynie 80 rokov od narodenia speváka Waldemara Matušku. Narodil sa v Košiciach 2. júla 1932, kde bola jeho matka, operetná speváčka Mia Malinová na umeleckom turné. Vyrastal v Prahe a tu aj začal chodiť do školy. V Poděbradoch absolvoval sklárske učilište. Začal pracovať ako sklár v Karlových Varoch, pre slabú fyzickú zdatnosť však túto prácu aj skoro ukončil.

Vrátil sa do Prahy, kde začal spievať v Československom súbore piesní a tancov. Po matke totiž zdedil výrazný hudobný aj herecký talent, naučil sa hrať na viacerých hudobných nástrojoch. Po vojenskej službe pracoval ako osvetár v Chebe, tam aj začal so spievaním s amatérskymi skupinami. Ďalšia jeho cesta viedla opäť do Prahy, kde hrával príležitostne na bendžo aj gitare v Redute. Vo februári 1960 dostal angažmán v divadle Semafor, tu začal spievať v zbore v predstavení Člověk z půdy. Tri mesiace nato mala v Semafore premiéru nová hra Zuzana je sama doma a tu už dostal jednu z hlavných postáv. V novembri 1960 nahral s orchestrom Karla Vlacha prvú skladbu Souvenirs. Ďalšie hity na seba nenechali dlho čakať, medzi nimi duety s Evou Pilarovou Ach, ta láska nebeská (1962) a Tam za vodou v rákosí (1963). Ach, ta láska nebeská sa stala hitom roka 1962 a Matuška získal prvého zlatého slávika v novovzniknutej ankete spevákov populárnej hudby týždenníka Mladý svět.

V roku 1962 viedla Matuškova cesta do divadla Rokoko. Tam účinkoval v hudobných inscenáciách Labyrint světa, Rokokokoktejl či Osem lások Waldemara Matušku. V roku 1965 vydal prvú LP platňu Zpívá Waldemar Matuška. So stúpajúcou popularitou prichádzali aj filmové ponuky, zahral si vo filmových muzikáloch Kdyby tisíc klarinetů, Noc na Karlštejne, Ta naše písnička česká, alebo komédiách Limonádový Joe či Fanton z Morrisvillu. Známe boli aj jeho televízne programy Dobrý večer s Waldemarom.

V roku 1969 odišiel z Rokoka a rozhodol sa pre sólovú dráhu. Spieval s orchestrom Václava Hybša, od roku 1976 potom so skupinou KTO. V roku 1976 si zobral za manželku speváčku Olgu Blechovú. V roku 1986 emigrovali do Spojených štátov, žili v St.Petersburgu na Floride. Zomrel 30. mája 2009 v Miami na Floride.

Úspešnú spevácku dráhu Waldemara Matušku dnes dokumentujú skoro tri desiatky vydaných albumov a kompilácií. V roku 2007 vyšla dvojkompilácia Slavík z Madridu / To nejlepší. Z roku 2009 je najnovšia trojkompilácia jeho úspešných piesní pod názvom Sbohem lásko / Zlatá kolekce. K výročiu narodenia vydalo vydavateľstvo Supraphon Box 18 CD s názvom Nebeskej kovboj. Manželka Olga dokončuje v týchto dňoch knihu Matuškových spomienok, ktorú chce vydať na jeseň.