Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Populárny český herec a komik Josef Dvořák má 80 rokov

Josef Dvořák Foto: TASR/Mária Ďurčeková

Josef Dvořák, milovník tenisu, je tiež spolu s Máriou Formáčkovou autorom viacerých kníh.

Horní Cerekev/Bratislava 25. apríla (TASR) – Herec Josef Dvořák patrí desiatky rokov medzi najvýraznejšie osobnosti na českej umeleckej scéne, ktorá sa presadila tak v divadle, ako aj vo filme a v televízii. Diváci si ho môžu pamätať z mnohých televíznych seriálov i celovečerných filmov. Jeho hlas poznajú deti naprieč viacerými generáciami, pričom v rozprávkovom svete sa stal typickým predstaviteľom českého vodníka.

V pondelok 25. apríla sa populárny český divadelný a filmový herec Josef Dvořák, alias vodník Čochtan, dožíva 80 rokov.

Josef Dvořák sa narodil 25. apríla 1942 v meste Horní Cerekev ležiacom v okrese Pelhřimov. Prvé herecké skúsenosti získal ako člen ochotníckeho divadla v Kadani, nasledovalo Kladivadlo v Ústí nad Labem, v ktorom pôsobil v rokoch 1965 až 1970. Odtiaľ zamieril začiatkom 70. rokoch do pražského divadla Semafor. Už v Semafore sa okolo výrazného komika formovala skupina hercov, ktorí v roku 1990 vytvorili Divadelnú spoločnosť Josefa Dvořáka.

Do povedomia divákov sa zapísal tiež ako konferencier, spevák a pohotový improvizátor, ktorý je obľúbený aj u detského publika. U najmenších divákov preslávila Dvořáka úloha vodníka Čochtana v muzikáli Divotvorný hrnec. Okrem tejto roly je najznámejšou divadelnou úlohou Josefa Dvořáka postavička prostého ľudového chytráka z inscenácie S Pydlou v zádech, ktorá mala premiéru už pred štyrmi desaťročiami a dodnes ju hrá Divadelná spoločnosť Josefa Dvořáka.

Popri divadle hral Josef Dvořák v mnohých filmoch, televíznych inscenáciách a seriáloch. Pred kamerou stvárnil okolo 800 postáv. Zahral si napríklad vo filmoch Jáchyme hoď ho do stroje (1974), Parta Hic (1976), Hop a je tu lidoop (1977), Buldoci a třešně (1981), Čierni baróni (1992), Osmy (2014) či v romantickej hudobnej komédii Ach, ta láska nebeská (2019).

Z televíznych seriálov možno spomenúť Byli jednou dva písaři (1972), Nemocnica na okraji mesta (1977), Arabela (1979), Návštevníci (1983), Rozpaky kuchaře Svatopluka (1984), Cirkus Humberto (1988), Hospoda (1996-1997) alebo Nemocnica na okraji mesta po dvadsiatich rokoch (2003).
Na snímke z 18. novembra 2004 Josef Dvořák s manželkou Jarmilou.
Foto: TASR - Mária Ďurčeková

Detské publikum oslovil tiež sériou Malých televizních kabaretů (1977-1990), v ktorých vystupoval spolu s Jitkou Molavcovou, Pavlem Zedníčkem a Štěpánkou Haničincovou. Zahral si aj v desiatkach televíznych rozprávok ako napríklad Traja chrobáci (1976), Hastrmanská povídačka (1979) alebo Taneček přes dvě pekla (1982).

Svoj hlas prepožičal mnohým televíznym Večerníčkom. Nezabudnuteľným sa stal Maxipes Fík, za ktorého dostal desať platinových platní, ale prihováral sa tiež vo Večerníčkoch Bob a Bobek, či v animovanom seriáli Příběhy včelích medvídků.

V marci 2022 prevzal Josef Dvořák z rúk českého prezidenta Miloša Zemana štátne vyznamenanie Medailu Za zásluhy I. stupňa za zásluhy o štát v oblasti umenia.

Josef Dvořák, milovník tenisu, je tiež spolu s Máriou Formáčkovou autorom viacerých kníh. Napríklad v roku 2006 vyšla pod názvom Vzpomínání nová verzia jeho spomienok, v ktorej dal nahliadnuť do svojho súkromia, ďalej je to autobiografia Josef Dvořák – úspěch sa nedá přivolat z roku 2017 a o dva roky neskôr chcel, podľa vlastných slov, potešiť najmä milovníkov divadla a veselého života knihou Na kafi s Josefem Dvořákem, ktorej spoluautorom je Petr Matějček.



Zdroj: http://www.josefdvorak.cz, www.csfd.sk, www.pohadkar.cz