Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Porota COČ 2022 vybrala päticu umelcov, ktorých čaká spoločná výstava

Archívna snímka z výstavy nominovaných umelcov na Cenu Oskára Čepana (COČ) 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Vybraní autori získajú štipendium na vznik nových autorských projektov, ktoré odprezentujú v rámci spoločnej výstavy na jeseň v Kunsthalle Bratislava.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Odborná porota Ceny Oskára Čepana (COČ) 2022 absolvovala tento týždeň svoje prvé zasadnutie. Z 57 umelcov vybrala piatich - Lenku Adamcovú, Petra Kašpara, Moniku Pascoe Mikyškovú, Michala Mitra a Jána Skaličana. Táto pätica začne od mája pripravovať autorské projekty na spoločnú výstavu, ktorá bude od septembra inštalovaná v Kunsthalle Bratislava. TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Golianová.

Ďalej poznamenala, že odborná porota vo svojom vyhlásení zdôraznila rozmanitosť autorských prístupov, ktoré prezentujú súčasné slovenské vizuálne umenie aj smerom k medzinárodnému publiku. "Výber poroty bol náročný pre veľký počet prihlášok, ako aj vysokú úroveň tvorby prihlásených," napísala v mene medzinárodnej odbornej poroty COČ 2022 jej predsedníčka, odborníčka v oblasti súčasného vizuálneho umenia Amira Gad. "V rámci selekcie sme uprednostnili umelecké prístupy, ktoré prezentujú jedinečný a zároveň kolektívny hlas, demonštrujú potenciál a budú môcť ťažiť z príležitosti účasti v projekte ako možnosti rastu v ďalšej umeleckej kariére alebo prejavu uznania svojej doterajšej praxe," konštatovala Gad.

Porota mala k dispozícii portfóliá a prihlášky umelcov COČ 2022 takmer tri týždne pred svojím prvým online zasadnutím. "Napriek vopred nadobudnutému prehľadu a pripravenosti porotcov a porotkýň trvalo zasadnutie takmer deväť hodín," dodala Golianová.

Vybraní autori získajú štipendium na vznik nových autorských projektov, ktoré odprezentujú v rámci spoločnej výstavy na jeseň v Kunsthalle Bratislava. "Porota sa, tentoraz osobne, stretne opäť koncom októbra v Bratislave, bude viesť dialóg s vystavujúcimi a ich prezentáciami na výstave, výstupom čoho bude aj event pre verejnosť," avizuje riaditeľka projektu Lucia Gavulová.

Cenu Oskára Čepana organizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia.