Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Porota ocenila najlepšie filmy 22. ročníka festivalu Hory a mesto

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na festival sa prihlásilo spolu 135 filmov a programový tím z nich vybral 34 snímok, ktoré diváci uvidia od 11. mája do 15. mája v Kine Lumiére a v Amfiteátri Rača.

Bratislava 5. mája (TASR) - Medzinárodná filmová porota na čele s programovou riaditeľkou najväčšieho horského festivalu na svete Banff Joannou Croston z Kanady ocenila desať najlepších filmov festivalu Hory a mesto 2022. Na festival sa prihlásilo spolu 135 filmov a programový tím z nich vybral 34 snímok, ktoré diváci uvidia od 11. mája do 15. mája v Kine Lumiére a v Amfiteátri Rača. Vybrané víťazné filmy si budú môcť diváci pozrieť aj v nedeľu 15. mája v Kine Lumiére. TASR o tom informovala PR manažérka Kristína Juričková.

"Tohtoročná filmová súťaž bola mimoriadne sľubná a všetky filmy boli veľmi kvalitné, vďaka čomu bolo rozhodovanie skutočným potešením. Mnohé filmy siahali hlboko do podstaty ľudského ducha so všetkými jeho vrcholmi a pádmi," povedala členka poroty Joanna Croston po finálnom zasadnutí poroty.

Cenu Grand Prix získal film Pod maskou legendy (Torn, US, 2020), mimoriadny film Maxa Lowa o jeho otcovi, horolezcovi Alexovi Loweovi, ktorý v roku 1999 zahynul v lavíne na himalájskej Šiša Pangme. Jeho najlepší priateľ a spolulezec Conrad Anker zázrakom prežil – a potom sa oženil s Alexovou manželkou Jennifer a pomohol jej vychovať troch synov.

Cenu poroty získal film Šťastnú cestu, los Palacos! (Godspeed, Los Polacos!, US, 2020). Skupina poľských vysokoškolákov, ktorých nebaví monotónny život v komunistickom režime, si v Krakove založí kajakársky klub a rozhodne sa, že splaví najhlbší kaňon sveta. Bez akýchkoľvek skúseností s divokou vodou a s podomácky vyrobenou výbavou sa títo dobrodruhovia vyberú na vojenskej dodávke do sveta.

Cenu Literárneho fondu získal film Pavla Barabáša Dhaulágirí je môj Everest (SR, 2021). Režisér natočil film o Zoltánovi Demjánovi, ktorý v roku 1984 stál na dvoch osemtisícovkách bez kyslíka. Jeho ďalšou školou života je prvovýstup na osemtisícovku Dhaulágirí, ktorú chce preliezť alpským štýlom.

Čestné uznanie Voda získal film Nie si v tom sama (Not Alone, CA, 2021), Čestné uznanie Zem získal film Jaguárí tesák (Tigre Gente, US, 2021), Čestné uznanie Vzduch film Smrtiaca lavína (Buried, US, 2021) a Čestné uznanie Skala film Amazonský olymp (House of the Gods, UK, 2021).

Cenu za najlepší krátky film získala snímka Tri(c)ky (Maneuvers, US, 2019), Čestné uznanie poroty film Záchrana v jaskyni Tham Luang (The Rescue, US, 2021) a Cenu pre začínajúceho filmára snímka Domov, sladký domov (Home Sweet Home, FR, 2021).