Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Porote benátskeho festivalu bude predsedať Talian Bertolucci

Režisér BERNARDO BERTOLUCCI. Foto: TASR/AP

Oscarový taliansky režisér Bernardo Bertolucci bude tento rok predsedať porote Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, oznámili dnes jeho organizátori.

Rím 9. mája (TASR) - Oscarový taliansky režisér Bernardo Bertolucci bude tento rok predsedať porote Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, oznámili dnes jeho organizátori.

Zrejme najznámejším Bertolucciho filmom je Posledné tango v Paríži (1972) s Marlonom Brandom a Mariou Schneiderovou v hlavných úlohách, ktorého sexuálne scény vyvolali vtedy škandál. Oscara za réžiu získal v roku 1988 za film Posledný cisár, ktorý si z 60. ročníka cien americkej akadémie odniesol celkove deväť Oscarov.

Organizátori benátskeho festivalu v dnešnom vyhlásení označili Bertolucciho za "najslávnejšieho súčasného talianskeho režiséra vo svete a jedného z najvplyvnejších v dejinách filmu".

Agentúra DPA citovala Bertolucciho, ktorý povedal, že úlohu predsedu poroty prijal, pretože tak dostane "príležitosť vidieť to najzaujímavejšie čo, vzniká vo filme vo svete".

Osem ďalších členov poroty ešte nevymenovali

Sedemdesiattriročný režisér sa vlani vrátil k režírovaní - filmu Ja a ty - po deväťročnej pauze, ktorú si vynútili jeho zdravotné problémy. Po operácii vysunutej platničky zostal v dôsledku komplikácií na invalidnom vozíku.

Bertolucciho filmy nikdy v Benátkach nesúťažili. Porote festivalu však už predsedal v roku 1983, keď udelili najvyššie ocenenie, Zlatého leva, Jeanovi-Lucovi Godardovi za réžiu kriminálnej komédie Prénom Carmen (Krstné meno Carmen).

Jubilejný 70. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach sa uskutoční v dňoch 28. augusta až 7. septembra. Prvýkrát na ňom udelia novú Cenu veľkej poroty. Taktiež prvý raz obmedzili hlavnú súťaž na 20 filmov, všetko svetové premiéry.