Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Posledné vstupenky na bratislavský koncert sú ešte v predaji

Foto: TASR/AP

Koncert svetoznámeho Ennio Morricone, autora hudby k filmu „Vtedy na západe“ sa už nezadržateľne blíži!

Bratislava 4. marca (OTS) - Úspešný taliansky hudobný skladateľ Ennio Morricone príde koncertovať 5. apríla do bratislavskej Slovnaft Arény. Autor nezabudnuteľných melódií k filmom ako Vtedy na západe, Misia, Nedotknuteľní, Profesionál, či Divoký Django postupne dokončuje svoje turné k výročiu 50 rokov na vrchole a jeho vystúpenie v bratislavskej Slovnaft Aréne je nezadržateľne blízko.

Posledné vstupenky na bratislavský koncert sú ešte v predaji v sieti Ticketportal.

Dielo tohto rímskeho rodáka je známe predovšetkým vďaka spolupráci s režisérom Sergio Leone. S tým Morricone spolupracoval na dnes už kultových westernoch Vtedy na západe, Dobrý Zlý a Škaredý alebo Pre pár dolárov naviac. Dodnes mnohým behá „mráz po chrbte“ pri počúvaní spomínaného westernu s názvom Muž s harmonikou. Jeho skladby sa však neviažu len k westernom. Celkovo vytvoril hudbu k viac ako 500 filmom a seriálom. Medzi tie najslávnejšie určite patria detektívka Briana de Palma Nedotknuteľní, sci-fi dráma Misia na Mars alebo nezabudnuteľný film Profesionál s božským J. P. Belmondom v hlavnej úlohe tajného agenta.
Morricone obdržal takmer všetky hudobné ocenenia, ktoré môže skladateľ obdržať. Asi najcennejšia „trofej“, ktorú získal je cena Oscar za celoživotné dielo a prínos svetovej kinematografie. Túto cenu prevzal od herca Clinta Eastwooda pred preplnenou sálou v americkom Los Angels. Zapísal sa tým do histórie a stal sa jediným hudobným skladateľom, ktorý toto ocenenie obdržal. Okrem Oscara je dvojnásobný držiteľ ceny Grammy a členom Siene slávy tejto inštitúcie.

Foto: JVS GROUP s. r. o.
V jeho zbierke sa nachádzajú aj dva Zlaté Glóbusy. Najnovším prírastkom v poličke cien tohto talianskeho hudobného génia sa stalo ocenenie Európskej filmovej asociácie EFA, ktorá je považovaná za európsku obdobu amerického Oscara. Túto cenu získal za nový film režiséra Giuseppe Tornatore Najvyššia ponuka s Geoffreyom Rushom v hlavnej úlohe.

Hudba Ennia Morriconeho ovplyvnila vo svojej tvorbe mnohých svetových umelcov. V roku 2007 uzrel svet špeciálny album s príznačným názvom We all love Morricone. Na tomto albume sa podieľali hviezdy ako napríklad speváčka Celine Dion, skupina Metallica, člen slávnej skupiny Pink Floyd Roger Waters alebo americká rocková hviezda Bruce Springsteen. Ďalšími, ktorých tvorba tejto legendy očarila je filmový režisér holywoodskych trhákov Quentin Tarantino. Ten používa jeho hudbu veľmi často. Naposledy sa tak stalo vo filme Divoký Django, Kill Bill alebo Nehanební bastardi. Tvorba Ennio Morricone si našla cestu aj v českej pop-music. Česká speváčka Viera Špinarová naspievala v roku 1976 svoj najväčší hit Jedného dňa sa vrátiš, ktorý ju okamžite katapultoval na predné priečky našich vtedajších hitparád. Táto pieseň bola pôvodne napísaná pre už spomínaný film Vtedy na západe.

Foto: JVS GROUP s. r. o.
Po koncertoch v Los Angeles, New Yorku, Santiagu de Chile, Moskve, Paríži, Budapešti, Viedni a Prahe sa tento taliansky velikán zastaví aj v Bratislave. Posledné vstupenky na koncert, na ktorom bude dirigovať 165 členný symfonický orchester MAO z Maďarska sú ešte v predaji v sieti Ticketportal.

Táto udalosť, ktorá sa rozoznie 5. apríla 2014 v bratislavskej Slovnaft Aréne sa dá určite označiť ako hudobná udalosť roka 2014 a s nákupom vstupeniek sa je treba poponáhľať.