Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Posledný autobus získal hlavnú cenu na festivale v Drážďanoch

Na snímke zľava Martin Snopek a Ivana Laučíková Foto: TASR/Pavel Neubauer

Posledný autobus režisérov Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej je 15-minútovou temnou alegóriou z ríše zvierat.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Slovenský film Posledný autobus (2011) získal hlavnú cenu Golden Horseman Animated Film (Zlatý jazdec za animovaný film) na medzinárodnom festivale krátkych filmov Filmfest Dresden. Drážďanský festival udeľuje Zlatých jazdcov ako najvyššie ocenenia v dvoch kategóriách - animovaný a hraný film.

"V Drážďanoch dlhé roky sídlili východonemecké filmové štúdiá DEFA. Festival v nich založili v roku 1989. Z fóra pre zakázané a raritné celovečerné filmy sa postupne vyprofiloval na festival krátkych filmov s výborným renomé," uviedla pre TASR režisérka a producentka úspešnej snímky Ivana Laučíková na margo festivalu, ktorý je v súčasnosti jedným z najlepšie dotovaných podujatí svojho druhu v Európe. Tento rok na cenách a odmenách rozdelil viac než 64.000 eur.

O víťazoch medzinárodnej súťaže rozhodovala trojčlenná porota - holandská filmová historička Mette Peters, švajčiarsky režisér Nicolas Steiner a bulharsko-kanadský animátor Theodore Ushev.

Posledný autobus režisérov Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej je 15-minútovou temnou alegóriou z ríše zvierat. Rozpráva o ľudskom strachu a zlyhaní v momente smrteľného nebezpečenstva.

Film získal od roku 2011 niekoľko významných ocenení, medzi nimi napríklad Grand Prix z festivalov v Tampere, Stuttgarte, Ľubľane, Petrohrade, Kyjeve a ďalších. Výrobu a distribúciu snímky podporili Ministerstvo kultúry SR, Audiovizuálny fond, Literárny fond a Asociácia slovenských filmových klubov.


The Last Bus / Posledny autobus excerpt from feel me film on Vimeo.