Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Potulná galéria vyrazí do ulíc, bojuje proti dezinformáciám

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Malé nákladné auto, ktoré na svojom "balkóne" vystavuje umelecké diela, predstaví koncert angažovaného pesničkára Mateja Táleho a výstavu viacerých umelcov.

Bratislava 6. júna (TASR) – Potulná galéria vyrazí aj tento rok do zabudnutých kútov Slovenska, aby sprostredkovala umenie, kultúru a hudbu na miestach, kam iní umelci nezavítajú. "V malom nákladnom aute vyráža do škôl, detských domov a na festivaly v regiónoch Slovenska s koncertným turné, výstavou a workshopom," informuje autor a kurátor projektu Juraj Čarný. "Bojujeme proti dezinformáciám a upozorňujeme na potrebu učiť sa kriticky myslieť predovšetkým u mladých ľudí, ktorí sú na sociálnych sieťach pravidelne vystavovaní manipuláciám, hoaxom a polopravdám," spresnil.

Malé nákladné auto, ktoré na svojom "balkóne" vystavuje umelecké diela, predstaví koncert angažovaného pesničkára Mateja Táleho a výstavu viacerých umelcov. Sú medzi nimi napríklad Luchezar Boyadjiev, Ladislav Čarný, Aldo Giannotti, Lukáš Houdek či Daniela Krajčová alebo Ivana Šáteková. "Začíname vo Vranove nad Topľou, skončíme v Hontianskych Nemcoch na festivale Atmosféra. Navštívme približne 20 škôl, šesť festivalov aj niekoľko regionálnych kultúrnych centier," dodáva Čarný k projektu, ktorý prezentuje angažované umenie, otvára silné spoločenské témy, diskusie, sprostredkúva zážitok deťom z detských domovov či ľuďom z vylúčených komunít.

Potulná galéria vznikla v roku 2007 a od roku 2017 sa venovala spoločensky angažovaným témam ako Utečenecká kríza, Boj proti rasizmu, xenofóbii a extrémizmu a Tolerancia k menšinám (2019), Blokáda extrémizmu (2020) a od roku 2021 bojuje proti dezinformáciám. "V roku 2022 sa predstavila v Poľsku, aktuálne pripravuje aj vystúpenie v Čechách na Festivale Boskovice. Výstavy, koncerty a workshopy Potulnej galérie od roku 2017 navštívilo približne 80.079 divákov, po Slovensku najazdila 23.791 kilometrov," uzavrel Čarný.