Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Predvolebný koncert Lucie v centre Prahy prilákal 20-tisíc ľudí

Foto: youtube

Koncert dostal názov "Nikagdá nězabuděm" (Nikdy nezabudneme) podľa zzáveru skladby Karla Kryla "Tak vás tu máme" reagujúcej na vojenskú okupáciu Československa z augusta 1968.

Praha 22. októbra (TASR) - Okolo 20.000 ľudí sa zhromaždilo na predvolebnom koncerte, ktorý sa konal v pondelok večer na pražskom Staromestskom námestí. Hlavnou hviezdou bola skupina Lucie, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Akcia mala podporiť účasť v tohtotýždňových predčasných parlamentných voľbách a upozorniť na rastúci vplyv komunistov v českej politike. Financoval ju miliardár Karel Janeček, ktorý počas príhovoru vyzval prítomných, aby nevolili Komunistickú stranu Čiech a Moravy (KSČM) a Stranu Práv Občanov ZEMANOVCI.

Okrem Lucie na koncerte vystúpili aj kapely Chinaski, PSH, Pražský výběr, gitarista Radim Hladík a ďalší hudobníci. Herec Jan Kraus na pódiu vyspovedal speváčku Ewu Farnu.



Koncert dostal názov "Nikagdá nězabuděm" (Nikdy nezabudneme) podľa záveru skladby Karla Kryla "Tak vás tu máme" reagujúcej na vojenskú okupáciu Československa z augusta 1968. Organizátori opakovane zdôrazňovali nestranícky charakter celého podujatia.

Na scéne sa objavil i výtvarník David Černý, ktorý v pondelok umiestnil na Vltavu inštaláciu v podobe obrovského vztýčeného prostredníka ukazujeho k Pražskému hradu. Černý z pódia vyzýval ľudí na boj proti "zemanovskému komunizmu".

Lucie spolu s hosťami zakončila svoje vystúpenie novou verziou Krylovej skladby Tak vás tu máme. "Tak, a ide sa voliť," vyhlásil pred záverečným prídavkom frontman Lucie David Koller. Organizátori odhadli počet účastníkov koncertu na 20.000.