Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Do literárnej súťaže Medziriadky sa zapojilo rekordných 531 autorov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súťaž Medziriadky, ktorá je vyhlásená pre autorov do 26 rokov, je pritom od minulého roka bez ocenení.

Prašice 1. septembra (TASR) – Vzdelávacia platforma Medziriadky uzatvorila v pondelok (30. 8.) 12. ročník súťaže spojenej s letnou školou literatúry pri obci Prašice v okrese Topoľčany. TASR o tom informovala za organizátorov Veronika Hubinská.

Odborná porota vyberala spomedzi 612 príspevkov a na týždňové workshopy dostalo pozvánku 51 nádejných spisovateľov. Súťaž Medziriadky, ktorá je vyhlásená pre autorov do 26 rokov, je pritom od minulého roka bez ocenení. "Snažíme sa autorom vytvoriť podporné prostredie na tvorbu a nie ich nejakým spôsobom kategorizovať. Odmenou tak má byť pobyt či spätná väzba od lektorov a porotcov," uviedla predsedníčka občianskeho združenia Medziriadky Katarína Barnaš Vargová.

Výnimkou je len Cena Divadla Pôtoň spojená s rezidenčným pobytom v Bátovciach, ktorú získali Magdaléna Martišková a Pavel Bakajsa. "Obaja sú dlhoroční 'Medziriadkari', ktorí urobili veľké pokroky a vnímajú širšie súvislosti textu nad jeho rámec. Budeme sa venovať nielen už existujúcim básňam či poviedkam, ale aj tomu, ako by ich mali vo svojich debutoch usporiadať a zosúladiť," doplnila Mária Ferenčuhová, ktorá bude ich lektorkou.

Do 12. ročníka Medziriadkov sa zapojilo rekordných 531 autorov, ktorí poslali 250 básní, 342 poviedok a 20 scenárov. O tom, ktoré z nich sa dostanú do finále, rozhodovali tento rok Eva Kollárová, Matej Thomka, Marta Součková, Miroslav Dacho, Veronika Dianišková, Mária Ferenčuhová, Michal Hlatký, Mária Klapáková, Peter Gärtner a Milan Děžinský.