Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Pražskú výstavu doplní slávne falzum Emauzskí učeníci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výstavu "Falza? Falza!", ktorá sa začala vlani 19. novembra a potrvá do 1. mája, videlo už viac ako 11.000 návštevníkov.

Praha 3. februára (TASR) - Výstava s názvom "Falza? Falza!" v Šternberskom paláci na Hradčanskom námestí v Prahe bude obohatená o výpožičku najznámejšieho falzifikátu v dejinách maliarstva. Do Národnej galérie Praha (NGP) bolo zo zbierok rotterdamského Museum Boijmans Van Beuningen zapožičané slávne falzum "Emauzskí učeníci" z roku 1937 od Hana van Meegerena.

Informovala o tom v stredu hovorkyňa NGP Eva Sochorová, ktorú cituje spravodajský webový portál Novinky.cz.

Meegerenov obraz zakúpilo v roku 1938 zmienené múzeum ako originál holandského barokového majstra Johannesa Vermeera. Odborníci na holandskú maľbu 17. storočia vtedy tvrdili, že ide o chýbajúci článok medzi umelcovými historickými a žánrovými dielami.

Han van Meegeren povzbudený úspechom pri predaji "Emauzských učeníkov" následne namaľoval ďalších šesť "Vermeerov", medzi nimi aj plátno "Kristus a cudzoložnice", ktoré je tiež na danej výstave. Počas súdneho procesu krátko po druhej svetovej vojne sa priznal, že všetky tieto obrazy pochádzajú od neho.

Falzum "Emauzskí učeníci" je zo všetkých jeho prác najvydarenejšie. Ide zrejme o najslávnejší falzifikát v dejinách maliarstva vôbec, píšu Novinky.

Výstavu "Falza? Falza!", ktorá sa začala vlani 19. novembra a potrvá do 1. mája, videlo už viac ako 11.000 návštevníkov.