Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Pred 100 rokmi začala vysielať prvá súkromná stanica vo Francúzsku

Ilustračné foto.

Medzi prvými v Európe bolo aj Československo, kde začala 18. mája 1923 o 20.15 h pravidelne vysielať stanica Radiojournal z vojenského stanu v pražských Kbeloch.

Paríž/Bratislava 6. novembra (TASR) - Keď taliansky vynálezca a podnikateľ Guglielmo Marconi uskutočnil v roku 1895 prvé úspešné diaľkové vysielanie a príjem rádiových vĺn, netušil, aký významný objav učinil. Rozhlasové vlny postupne ovládli celý svet a dvadsiate roky minulého storočia sú už úzko späté s rozmachom rozhlasového vysielania. V nedeľu 6. novembra uplynie 100 rokov odvtedy, kedy začala vo Francúzsku vysielať prvá súkromná rozhlasová stanica Radiola.

Prvé pokusy s bezdrôtovým prenosom podnikol vo Francúzsku vynálezca a priemyselník Eugene Ducretet v novembri 1897 zo stožiara Eiffelovej veže. O takmer štvrťstoročie neskôr spustila 24. decembra 1921 práve z tejto dominanty mesta na Seine ako prvá rozhlasové vysielanie stanica Radio Tour Eiffel. Stala sa súčasne prvou štátnou rozhlasovou stanicou vo Francúzsku. Armádny rozhlas Radio Tour Eiffel, vysielajúci okrem správ o počasí a burzových správ tiež koncerty, ukončil pravidelné vysielanie 6. júna 1940.

Po tomto priekopníkovi pravidelného rozhlasového vysielania vo Francúzsku sa ozval v éteri aj prvý súkromný rozhlasový vysielač Radiola. Stalo sa tak 6. novembra 1922, osem dní pred britskou BBC. Vo Francúzsku sa v tom čase nachádzalo asi 200 rozhlasových prijímačov.

Radiola, zastrešená združením výrobcov rozhlasových prijímačov, pravidelne vysielala od 6. novembra 1922 do 28. marca 1924. Nasledujúci deň, 29. marca 1924, bola stanica premenovaná na Radio Paris. K jej znárodneniu došlo 17. decembra 1933.

Prvé rozhlasové správy odvysielala stanica 6. januára 1923. V prvých piatich rokoch vysielania postupne pridala aj športové správy a poslucháči tak mohli počúvať reportáže napríklad z cyklistických pretekov Tour de France.

Radio Paris vysielalo aj počas nacistickej okupácie Francúzka až do oslobodenia Paríža v auguste 1944. V tom čase sa však nachádzalo pod kontrolou nacistov a francúzskych kolaborantov.

Za najstaršiu rozhlasovú stanicu na svete sa považuje KDKA patriaca spoločnosti Westinghouse v Pittsburgu, ktorá spustila v USA pravidelné vysielanie 2. novembra 1920. Začalo sa správou o výsledku amerických prezidentských volieb.

Medzi prvými v Európe bolo aj Československo, kde začala 18. mája 1923 o 20.15 h pravidelne vysielať stanica Radiojournal z vojenského stanu v pražských Kbeloch.

Bratislavská pobočka Radiojournalu fungovala od 3. augusta 1926. Z provizórneho štúdia v sále bývalého dôstojníckeho kasína vo Vládnej budove (terajšia budova Filozofickej fakulty UK) sa vysielalo dvakrát týždenne. Bratislavská odbočka Radiojournalu prešla na každodenné vysielanie ešte v tom istom roku - 2. októbra 1926.



Zdroj: https://www.radia.sk, https://www.rtvs.org, https://www.rtvs.sk, https://archiv.radio.cz