Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Pred 60 rokmi sa narodil bohém košického maliarstva M. Čičvák

Na archívnej snímke Michal Čičvák. Foto: archív

Ako jeden z mála maliarov svojej generácie začal Čičvák vo svojom umeleckom programe rozvíjať filozofické motívy s existenciálnym podtextom.

Sobrance/Bratislava 20. mája (TASR) - Akademický maliar Michal Čičvák bol významnou osobnosťou košického a východoslovenského maliarstva predovšetkým v osemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. Bol expresívnym maliarom a figuralistom, označovali ho za posledného bohéma košického maliarstva. V stredu 20. mája uplynie 60 rokov od jeho narodenia.

Ako jeden z mála maliarov svojej generácie začal Čičvák vo svojom umeleckom programe rozvíjať filozofické motívy s existenciálnym podtextom. Na veľkorozmerných plátnach zobrazoval svoje úvahy o človeku, nachádzajúceho sa v hlbokej osamelosti, ktorú ako umelec dobre poznal. Vytvoril významné diela inšpirované koncentračnými tábormi z druhej svetovej vojny, utrpením človeka vo vypätých životných a osudových chvíľach, ale tiež cykly motivované divadelným zákulisným životom. Osobitnou kapitolou jeho tvorby sú obrazové cykly vyjavujúce košické dvory a staromestské zákutia.

Michal Čičvák sa narodil 20. mája 1955 v Sobranciach. Celý svoj život prežil a tvoril v Košiciach. Už počas gymnaziálnych štúdií súkromne študoval maľbu u košických maliarov Vojtecha Boreckého, Andreja Doboša, Ľudovíta Felda. V rokoch 1973-1978 študoval maliarstvo na poľskej Štátnej vysokej škole výtvarných umení v Gdansku u profesorov Usareviča a Ostrowského. Čoskoro po absolutóriu ako umelec v slobodnom povolaní sa viac ako tri desaťročia významnou mierou spolupodieľal na vytváraní košického umeleckého života. Spolu s akademickým maliarom Štefanom Roskoványim patrili v 80. a 90. rokoch uplynulého storočia k popredným osobnostiam východoslovenského maliarstva.

Čičvákova maľba sa vyznačovala vysokou technickou a technologickou úrovňou. Z techník najviac používal akryl, popri ňom využíval aj autentickú, teplú tonalitu číreho režného plátna, jeho zrnitosť a prirodzenú štruktúru. Intenzívne sa venoval štúdiu filozofie a literatúry, neustále hľadal odpovede na existenciálne a ontologické otázky. Žil sebazničujúcim spôsobom života, mal rád extrémy videnia človeka a jeho emócií. Svoj ľudský aj výtvarný osud spojil s maľovaným a prežívaným hrozivým prázdnom, počas života prechádzal dramatickými pádmi i tvorivými cezúrami.

Michal Čičvák zomrel 12. januára 2010 v Košiciach.