Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Pred 70 rokmi bol odvysielaný prvý televízny prenos Oscarov

Socha Oscara pred 95. ročníkom odovzdávania Oscarov, cien americkej Akadémie filmových umení a vied v Los Angeles v nedeľu 12. marca 2023. Foto: TASR/AP

Na slávnostnom bankete, ktorý sa konal 16. mája 1929 v hollywoodskom hoteli Roosevelt, ceny výhercom údajne iba za 15 minút odovzdal vtedajší predseda Akadémie Douglas Fairbanks.

Hollywood/New York/Bratislava 19. marca (TASR) - Pozornosť filmových fanúšikov na celom svete sa každoročne upriamuje na udeľovanie prestížnych Academy Awards, teda cien Akadémie filmových umení a vied, ktoré sú tiež známe ako Oscary. Udeľovanie týchto ocenení za umelecké i technické zásluhy siaha do roku 1929. Širokej verejnosti však slávnostnú ceremóniu priblížili televízne kamery až v roku 1953.

Od udalosti, kedy bolo po prvýkrát prostredníctvom televízneho prenosu zaznamenané odovzdávanie Oscarov uplynie v nedeľu 19. marca 70 rokov.

Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) vznikla v Los Angeles v roku 1927 ako organizácia zameraná na rozvoj filmového priemyslu.

Prvé ceny v podobe pozlátenej sošky, dnes známej ako Oscar však rozdala až dva roky po svojom vzniku. Na slávnostnom bankete, ktorý sa konal 16. mája 1929 v hollywoodskom hoteli Roosevelt, ceny výhercom údajne iba za 15 minút odovzdal vtedajší predseda Akadémie Douglas Fairbanks. Na ceremoniáli sa zúčastnilo okolo 270 ľudí. Vstupenka stála päť dolárov, ale verejnosť spoznala mená ocenených už tri mesiace vopred. Druhý ročník udeľovania filmových cien Academy Awards v roku 1930 mediálne pokryla rozhlasová stanica v Los Angeles, ktorá naživo vysielala hodinový prenos.

Masovú popularitu však odovzdávaniu Oscarov priniesla až možnosť sledovať toto významné podujatie z pohodlia obývačky. Po prvýkrát si televízni diváci v Spojených štátoch amerických mohli 19. marca 1953 pozrieť v poradí 25. ročník udeľovania Oscarov vďaka televíznej a rozhlasovej spoločnosti National Broadcasting Company (NBC). V USA sa konali dve ceremónie. Jedna bola v divadle RKO Pantages v Hollywoode a druhá v divadle NBC International Theatre v New Yorku. Zatiaľ čo publikum v Hollywoode zabával moderátor Bob Hope, odprezentovanie Oscarov v New Yorku si medzi sebou podelili herci Conrad Nagel a Fredric March.

NBC sprostredkovávala prenosy až do roku 1960 a následne ich na istý čas prevzala spoločnosť American Broadcasting Company (ABC). Prvého farebného vysielania sa diváci dočkali v roku 1966.

Na medzinárodnej úrovni sa udeľovanie Oscarov začalo vysielať až v roku 1969. Začiatkom 70. rokov 20. storočia sa NBC opäť ujala programu, no od roku 1976 vysiela pravidelne každý ročník udeľovania cien Akadémie ABC.

Sledovanosť udeľovania cien je z roka na rok rôzna. V roku 1998, keď si filmový trhák Titanic odniesol 11 sošiek, sledovalo oscarový prenos viac ako 55 miliónov divákov. Tento počet nebol nikdy predtým ani potom prekonaný. Naopak, ceremoniál v roku 2021 bol doteraz najmenej sledovaným udeľovaním Oscarov všetkých čias. Záujem oň prejavilo len 10,4 milióna ľudí.

Oscarová soška z bronzu je pozlátená 24-karátovým zlatom, vysoká 34,5 centimetra a váži 3,8 kilogramu. Dizajn zostal v podstate nezmenený, upravoval sa iba podstavec. Oscar má podobu rytiera s mečom, ktorý stojí na cievke filmového pásu s piatimi kruhmi. Tie predstavujú päť pôvodných profesijných sekcií Akadémie filmových umení a vied - hercov, režisérov, producentov, technikov a scenáristov.

Tohtoročný v poradí 95. ročník udeľovania Oscarov, ktorý sa uskutočnil 12. marca 2023 v divadle Dolby Theatre v Los Angeles, si pozrelo okolo 18,7 milióna divákov. Priamy prenos z ceremónie sprostredkovala televízna stanica ABC do viac ako 200 krajín.



Zdroj: oscars.org, britannica.com, bbc.com