Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Predmetom mesiaca múzea na Gemeri je Československý vojnový kríž

Gemersko-malohontské múzeum. Foto: TASR - Branislav Caban

Československý vojnový kríž 1939 bol zriadený rozhodnutím exilovej vlády Československej republiky v decembri 1940.

Rimavská Sobota 2. februára (TASR) - Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote vystavuje v rámci aktivity predmet mesiaca vo februári Československý vojnový kríž 1939. Vyznamenanie múzeum prezentuje v súvislosti s tohtoročným 80. výročím Slovenského národného povstania, v auguste verejnosti predstaví aj československý ľahký guľomet. TASR o tom informoval vedúci oddelenia dokumentácie a správy zbierok GMM Ján Aláč.

Československý vojnový kríž 1939 bol zriadený rozhodnutím exilovej vlády Československej republiky v decembri 1940. Udeľovaný bol za zásluhy v bojoch za oslobodenie Československa po roku 1939. Získať ho mohli jednotlivci i celé jednotky československej armády, od roku 1948 bol udeľovaný i príslušníkom spojeneckých armád. Viaceré osobnosti, ktoré toto ocenenie získali, mali väzbu na región Gemer-Malohont.

"Jeho držiteľom je generál a veliteľ povstaleckej armády Rudolf Viest, rodák z Revúcej. Dvakrát bol udelený Júliusovi Noskovi, rodákovi z Tisovca, náčelníkovi štábu Veliteľstva 1. česko-slovenskej armády na Slovensku. Jeho nositeľkou bola aj Kvetoslava Viestová, ktorá spolu s manželom Dušanom Viestom, rodákom z Revúcej a bratom generála Rudolfa Viesta, spoluzakladala a bola vedúcou osobnosťou odbojovej skupiny Flóra," priblížil Aláč.

Československý vojenský kríž 1939 bol udelený aj Ottovi Smikovi, ktorého rodinný pôvod je z Tisovca. Smik bol najlepším slovenským stíhacím pilotom v službách britskej RAF. Držiteľom ocenenia je aj Ján Nálepka, jediný Slovák bojujúci v Sovietskom zväze, ktorý získal najvyššie vyznamenanie Hrdina Sovietskeho zväzu a ktorého meno v minulosti niesli rimavskosobotské vojenské kasárne.