Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Predstavením SND vyvrcholil tohtoročný festival Divadelná Nitra

Na snímke predstavenie Elity na tohtoročnej Divadelnej Nitre. Foto: Facebook Divadelná Nitra

Sprievodný program s 28 podujatiami vrátane výstav, filmov, koncertov, diskusií i programov pre deti, absolvovalo napriek nepriaznivému počasiu 1300 návštevníkov.

Nitra 27. septembra (TASR/Teraz.sk) - Standing ovation a herecké hviezdy Slovenského národného divadla v jednej z najvýraznejších inscenácií roka Elity zakončili v utorok 26. septembra 26. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Päťdňový festival s tohtoročnou nosnou témou #Fundamentals uviedol na svojich doskách spolu desať inscenácií zo siedmich krajín, z Belgicka, Česka, Grécka, Poľska, zo Spojených štátov amerických, Slovinska a Slovenska.

Vo svojom hlavnom, sprievodnom i pracovnom programe sa obracal k základným hodnotám života človeka a spoločnosti. "Divadelná Nitra ponúkla dialóg so spoločensko-politickou situáciu súčasnosti, tak ako ho vedú tvorcovia z rôznych krajín, ktorých diela boli súčasťou programu festivalu. Ich spoveď, postoj, posolstvo zazneli výrazne a priniesli pridanú hodnotu do verejného priestoru. Novinka tohtoročného festivalu, živé diskusie tvorcov s divákmi po predstaveniach, boli dôkazom, že súčasný človek má o takýto dialóg záujem," zhodnotila festival riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová.

Spolu 14 predstavení v hlavnom programe navštívilo 3650 divákov. Sprievodný program s 28 podujatiami vrátane výstav, filmov, koncertov, diskusií i programov pre deti, absolvovalo napriek nepriaznivému počasiu 1300 návštevníkov. Do pracovného programu vrátane ranných diskusií sa zapojilo 570 ľudí. Spolu 5520 návštevníkov sa zúčastnilo na predstaveniach a podujatiach, ktoré počas celého roka pripravovali organizátori festivalu Divadelná Nitra.

Do Nitry zavítalo 210 profesionálov z umeleckých, produkčných, technických a organizačných zložiek z desiatich hosťujúcich súborov v hlavnom programe. Na záverečných diskusiách divadelní profesionáli z rôznych krajín konštatovali rozmanitosť foriem umeleckých diel prezentovaných na festivale, prekračovanie hraníc klasickej dramaturgie, ambíciu tvorcov, ale aj vedenia festivalu riskovať v témach aj výrazových prostriedkoch a tiež aj zásadné omladenie publika.