Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Novinky z oblasti krimi, trileru či svetovej klasiky pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Novinky z oblasti krimi, trileru či svetovej klasiky pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Brian Klingborg je autorom krimi Zberač duší. Policajný inšpektor Lu Fej má jedinú životnú náplň - vysedávať v krčme Červený lotos v Northern Vally a obracať do seba jeden pohárik za druhým. Ako absolvent prestížnej policajnej univerzity si kariéru predstavoval inak. Rozhodne nie v ospalom severočínskom mestečku, kde je najväčším zločinom krádež kurčiat. To však zmení hrozný nález – vydlabané telo mladej ženy s papierovou bankovkou v ústach. Spôsob vraždy a ďalšie odhalené prípady naznačujú, že Lu Fej má dočinenia s psychopatickým masovým vrahom. No zdá sa, že korupciou pretkaný Úrad verejnej bezpečnosti nepovažuje vraždu obyčajného dievčaťa za dôležitú. Najradšej by odsúdili prvého podozrivého. A tak sa Lu Fej dostáva medzi mlynské kamene. Čím dlhšie pátra po skutočnom vrahovi, tým má viac nepriateľov.

Američanka Catriona Ward je autorkou trileru Posledný dom na zbytočnej ulici. Každý vie, že poslednému domu na Zbytočnej ulici sa treba vyhnúť oblúkom. Žije v ňom Ted Bannerman, čudák s mačkou a dcérou, ktorú nikto nikdy nevidel. Pred 11 rokmi bol Ted hlavný podozrivý v prípade uneseného dievčatka. Hoci polícia uňho doma nič neobjavila, nedokáže sa zbaviť stigmy vraha. Je len obyčajný muž, ktorý dopláca na predsudky okolia? Dee sa nikdy nevzdala nádeje, že vypátra pravdu o sestrinom zmiznutí. Presťahuje sa do susedného domu na Zbytočnej ulici a je odhodlaná odhaliť Teda za každú cenu.

Ku svetovej klasike patrí aj román Krstný otec, ktorého autorom je Mario Puzo. Témou je gigantický rast a koncentrácia moci newyorského podsvetia a jeho styky so slávnym spevákom a filmovým hercom, ktorý nesie neodmysliteľné črty Franka Sinatru. Krstný otec je vodca tajnej organizácie, no ako človek je sympatický a svojím spôsobom aj spravodlivý. Zo svojho sídla na Long Islande spravuje obrovskú ríšu, podsvetie, ktorému podliehajú stávkové kancelárie, odborové zväzy, hazardné herne, pašerácke organizácie a skupiny vydieračov. Dej románu je rozvetvený, sleduje osudy chránenca bandy, slávneho speváka, priebeh i stroskotanie viacerých manželstiev, životné úspechy jednotlivcov a ich sklamania.