Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Román Utajená slovenskej autorky Lucie Saskovej je príbehom o láske, hudbe, o vzostupoch a pádoch, o sláve a jej odvrátenej stránke, fanúšikoch a najmä o tom, že aj slávni ľudia sú stále len ľudia.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Novinky z oblasti trileru či klasického románu z pera zahraničných aj domácich autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Napospas je názov nového trileru britskej autorky Sarah Goodwin. Osem súťažiacich, štyria muži a štyri ženy, ktorí sa dovtedy nepoznali, sa dobrovoľne ocitnú v reality šou na neobývanom ostrove pri pobreží Škótska, aby sa pred všadeprítomnými kamerami, no bez kontaktu s okolitým svetom pokúsili vytvoriť fungujúcu, sebestačnú komunitu. V drsných podmienkach, s minimom potrebného vybavenia. Majú na to necelý rok. Netrvá však dlho a súťažiacim sa tento sociálny experiment načisto vymkne z rúk, čoraz častejšie vznikajú medzi nimi roztržky, utvárajú sa a rušia účelové spojenectvá. Napätie na ostrove sa vystupňuje do krajnosti, keď v stanovenom termíne žiadna loď po osadníkov nepríde.

Noc nič nezadrží je názov románu francúzskej autorky Delphine de Vigan. Je hlboko osobným, až intímnym rozprávaním autorky o svojej matke Lucile. Nutkavá potreba uchopiť jej život prenasledovala Delphine od matkinej samovraždy. Túžila nájsť odpoveď na otázku, prečo bol Lucilin život taký trpký a čo vlastne zapríčinilo jej psychické problémy. Matkina bolesť bola súčasťou Delphininho detstva aj dospievania, formovala ju, no každý pokus o jej vysvetlenie či pochopenie bol odsúdený na neúspech. V príbehu sa čitateľ stretáva so smrťou, s incestom, neverou aj s chorobami, všetkým, čo by iné rodiny zrazilo na kolená.

Román Utajená slovenskej autorky Lucie Saskovej je príbehom o láske, hudbe, o vzostupoch a pádoch, o sláve a jej odvrátenej stránke, fanúšikoch a najmä o tom, že aj slávni ľudia sú stále len ľudia so svojimi dobrými aj zlými stránkami. Hlavná hrdinka spoznáva členov kapely, o ktorej nikdy nepočula, najmä jej lídra Lea, človeka, ktorý jej zaužívané stereotypy obráti hore nohami. Ona pre jazvy na tvári žije život, v ktorom ju strach núti skrývať sa, a postupne preniká do sveta, v ktorom ju skrývajú ostatní. Obaja taja svoju minulosť, netušia, čo prinesie budúcnosť.