Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Denisa Fulmeková ponúka novelu Úzkosť. Arleta, hrdinka fragmentárneho rozprávania, si uvedomuje, že je za pomyselnou polovicou života.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Novinky z oblasti krimi, súčasnej novely, životného štýlu či príbehu pre mladých čitateľov z pera zahraničných aj domácich autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Britský autor kriminálnych románov M. W. Craven prichádza s novinkou Kurátor. Sú Vianoce a sériový vrah zanechá v rôznych častiach Cumbrie vystavené časti tiel. Na každom mieste činu sa nájde zvláštny odkaz. Washington Poe z Národnej kriminálnej agentúry a Tilly Bradshawová čelia prípadu, ktorý nedáva zmysel. Keď sa s Poom spojí agentka FBI, prípad naberie ešte temnejší spád. Agentka si totiž nemyslí, že Poe hľadá sériového vraha. Vraždy má podľa nej na svedomí niekto oveľa, oveľa horší.

Denisa Fulmeková ponúka novelu Úzkosť. Arleta, hrdinka fragmentárneho rozprávania, si uvedomuje, že je za pomyselnou polovicou života. Prijala v ňom množstvo rolí, je matkou, manželkou, dcérou, kamarátkou, spisovateľkou. Navonok je s nimi stotožnená, pod povrchom sa však deje čosi iné. To, čo môžu čitatelia očakávať od prózy Úzkosť, je úprimné a neprikrášlené glosovanie pocitov vyplývajúcich zo životných situácií, ktoré nikoho z nás neminú.

Nemecký terapeut Klaus Bernhardt je autorom knihy Ako sa zbaviť depresie a syndrómu vyhorenia. Nesprávne nastavenie mysle, lieky či neadekvátna strava sú len niektoré z podceňovaných príčin vzniku viacerých foriem depresií, úzkostných porúch a syndrómu vyhorenia. Autor veľmi jednoduchým spôsobom vysvetľuje, ako tieto procesy prebiehajú v tele. Poskytuje aj nespočetné množstvo rád a tipov, ako sa ľudia môžu od týchto pocitov jednoducho a natrvalo oslobodiť.

Spisovateľka Diana Mašlejová prichádza s knihou pre deti Ako sa máš Izabela? Hlavná postava Izabela je obyčajná prváčka s neobyčajnými problémami. Má rada knihy, svoju rodinu a veľa sníva. Napríklad o tom, že si raz nájde najlepšiu kamarátku, ktorá sa jej spýta celkom obyčajnú otázku - ako sa máš? Izabela je rómske dievčatko, ktoré sa často cíti osamelo. Rodina jej zazlieva, že chce odísť do školy do veľkého mesta a samotní spolužiaci na ňu neraz hľadia s nedôverou.