Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Tanečník a choreograf Jaro Bekr v knihe s názvom Na toto vás nikto nepripraví tvrdí, že počtom detí sa láska nedelí, ale násobí.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Novinky z oblasti krimi, fantasy, rodinného života či románu pre mladých čitateľov z pera zahraničných aj domácich autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Stefan Ahnhem je autorom krimi Posledný klinec. Dunja Hougaardová je presvedčená, že stelesnené zlo existuje a má podobu jej bývalého nadriadeného Kima Sleiznera. Vydieranie, zneužívanie právomocí, znásilnenie... Sumár previnení šéfa kodanskej polície je dlhší než vianočný nákupný zoznam, a predsa sa mu akosi darí unikať pred spravodlivosťou. Dunja je nútená stiahnuť sa do ústrania, aby odhalila Sleiznerovu pravú tvár. Celé mesiace o ňom tajne zbiera informácie a striehne na jediný chybný krok.

Britská autorka A. F. Steadman prichádza s fantasy sériou, ktorú štartuje prvou časťou Skandar a zlodej jednorožcov. Skandar Smith chcel odjakživa jazdiť na jednorožcoch. Ocitnúť sa v hŕstke vyvolených, ktorí dostanú šancu stáť pri zrode jednorožca a nadviazať s ním celoživotné puto, by bolo preňho splneným snom. Lenže vo chvíli, keď má splnenie svojej túžby na dosah, situácia naberie nebezpečný spád, keď najmocnejšieho jednorožca na Ostrove sa zmocní temný a zvrátený nepriateľ.

Tanečník a choreograf Jaro Bekr v knihe s názvom Na toto vás nikto nepripraví tvrdí, že počtom detí sa láska nedelí, ale násobí. No nemyslel si to vždy. Skôr, ako sa mu narodili deti Zarka a Leo, nevedel o rodičovstve nič. Naivne si myslel, že na otcovstvo sa dá pripraviť. Že existuje akýsi manuál. No rokmi skúseností zistil, že neexistuje dokonalé manželstvo ani dokonalé rodičovstvo. V oboch prípadoch sa učíme na vlastných chybách a krôčik po krôčiku objavujeme model, ktorý bude fungovať.

Fínsky autor a humorista Daniel Katz v románe pre mladých Keď pradedo lyžoval do Fínska opisuje osudy troch generácií jeho rodiny. Zdá sa až neuveriteľné, čo rozprávačov dedko zažil v Rusku, odkiaľ ho na začiatku storočia odvliekli kozáci do vojenskej školy v Helsinkách. Ocitá sa na frontoch, či skôr v zákopoch a lazaretoch, prvej a druhej svetovej vojny.