Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Dáma kontra strelec je novinka z pera Dominika Dána.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Novinky z oblasti slovenského a historického krimi, biografického románu či príbehu pre mladších čitateľov z pera zahraničných a domácich autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Dáma kontra strelec je novinka z pera Dominika Dána. Bývalá športovkyňa, reprezentantka a zároveň modelka pôsobiaca na vychýrených mólach Paríža či Milána čelí pokusu o vraždu. Útočí na ňu tajomný strelec, ktorého nie je jednoduché dolapiť. Bol výstrel skutočným zámerom ukončiť jej život alebo išlo o náhodu? Zločinec rozohral temnú hru a na ťahu je skúsený tím vyšetrovateľov.

Rakúsky autor Oliver Pötzsch v historickom krimi zavedie čitateľa do Viedne na prelome storočí. Augustin Rothmayer pracuje ako hrobár na slávnom hlavnom cintoríne vo Viedni. Je trochu zvláštny, ale nesmierne sčítaný a píše prvý almanach pre hrobárov. Pokoj mu však naruší mladý policajný inšpektor Leopold von Herzfeldt, ktorý potrebuje odborníka na smrť. Vo Viedni totiž došlo k vraždám niekoľkých služobných a vrah každú nastokol na kôl. Hrobár videl už kadejaké telá, pozná všetky príčiny smrti aj fázy rozkladu. Inšpektor a hrobár sa spolu pustia do vyšetrovania.

Laura Baldini v románovej podobe Maria Montessori Učiteľka novej doby predstaví čitateľovi jemnú a srdečnú dámu, ktorá sa pri pohľade na údajne psychicky choré deti rozhodne s nimi začať pracovať, čo spustí lavínu prekvapenia u jej kolegov, najmä keď jej prístup prináša neočakávané výsledky. Práca s deťmi odštartuje jej kariéru, avšak láska ku kolegovi ju postaví pred najťažšiu životnú voľbu, a tak pre dobro svojich detí urobila najťažšie rozhodnutie svojho života.

Babča Kardošová je autorkou príbehu Traja kamoši a fantastický zázrak. Juraj Králik podrástol a má celkom iné problémy. Dospieva a pozornosť rodičov sa až prehnane sústredí napríklad na jeho osobnú hygienu. Kamoška Laura s ním úplne prerušila spojenie, teda aspoň to tak vyzerá. Juraj, Laura a Jožino Tigria noha si musia poradiť s novými situáciami a emóciami zo sveta dospelých.