Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Vychádza Správa o slovenskej architektúre, ktorá je celostným hodnotením architektonickej scény na Slovensku v rokoch 2020 až 2022.

Bratislava 15. mája (TASR) – Novinky z oblasti románu pre ženy, historickej romance, spoločenského románu či architektúry z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Natasha Solomons je autorkou románu pre ženy Ja, Mona Lisa. V dielni Leonarda da Vinci, priam prekypujúcej umelcovými geniálnymi nápadmi a haldami objednávok, kde si podávali kľučku nahnevaní mecenáši, nespokojné múzy, priatelia aj rivali, sa zrodil obraz Mony Lisy. Počas piatich turbulentných storočí, vo víre moci, peňazí a intríg, si tento majstrovský portrét nezískal len nevídaný obdiv a slávu, no stal sa aj predmetom krádeže.

Mary Baloghová je autorkou historickej romance Dokonalý. Populárna séria o rode Westcottovcov pokračuje deviatym dielom, v ktorom kráľovná regentskej romance Mary Baloghová predstaví ďalšiu zo svojich nezabudnuteľných hrdiniek, bystrú a nezávislú lady Estelle Lamarrovú. Justina Wileyho ako mladého chlapca otec zo záhadných dôvodov vyhodil z domu, no po smrti starého grófa zdedil šľachtický titul a už šesť rokov je grófom Brandonom. Hoci sa z neho stal prísny, nevľúdny muž, považuje za svoju povinnosť postarať sa o nevlastnú sestru Mariu.

Alex Lasker je autorom spoločenského románu Príbeh slona. Slonie mláďa Ishi prišiel o všetko. Rodinu mu vyvraždili pytliaci a nebyť chlapca menom Kamau a manželov Hathawayovcov, ktorí sa ho ujali, skončil by rovnako. Rozprávanie Ishiho o dospievaní u láskavých dvojnožcov, o putovaní so sloními stádami naprieč Afrikou, ale aj o živote v zajatí je jedinečne pretkané osudmi jeho záchrancov. Keď sa ich cesty na desiatky rokov rozdelia, nie je isté, či sa niekedy opäť stretnú.

Vychádza Správa o slovenskej architektúre, ktorá je celostným hodnotením architektonickej scény na Slovensku v rokoch 2020 až 2022. Členovia výskumného tímu Oddelenia architektúry Historického ústavu SAV, Henrieta Moravčíková, Peter Szalay, Katarína Haberlandová, Laura Krišteková, Monika Bočková a Gabriela Smetanová, sa tentoraz sústredili na celostné hodnotenie architektonickej scény na Slovensku v rokoch 2020 až 2022. Zvláštnu pozornosť pritom venovali otázkam verejného záujmu, či už v oblasti environmentálnych otázok alebo otázok verejného priestoru, verejných budov či mestského prostredia, ale aj historického kultúrneho dedičstva.