Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Prehľad o novinkách na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

S novinkou Jozef Tiso – kňaz, politik, kolaborant prichádza americký historik James Mace Ward. Je prvým hĺbkovým rozborom života tejto rozporuplnej osobnosti z inej ako slovenskej perspektívy.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Nové tituly žánrov spoločenského románu, trileru aj krimi trileru, poézie či rozprávky pre deti pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

S novinkou Jozef Tiso – kňaz, politik, kolaborant prichádza americký historik James Mace Ward. Je prvým hĺbkovým rozborom života tejto rozporuplnej osobnosti z inej ako slovenskej perspektívy s použitím bezprecedentného množstva dobových prameňov. Autor ich zozbieral z vyše dvadsiatich archívov na celom svete. Ward sa s osobou Jozefa Tisa stretol prvýkrát, keď v roku 1992 učil na Slovensku. Tiso sa tak stal témou Wardovej diplomovej i dizertačnej práce. Jeho život sleduje od študijných čias chronologicky, čo je v doterajších Tisových životopisoch neobvyklé, a tak ponúka komplexný pohľad aj na jeho názorový a osobnostný vývoj.

Spisovateľ a prekladateľ Benedek Totth je autorom románu Mŕtve body. Keď v tínedžerskom svete prestanú platiť akékoľvek pravidlá, jedna katastrofa strieda druhú. V knihe Totth odkrýva neznámy temný svet mlčanlivých dospievajúcich chlapcov a dievčat. Neraz prežívajú šokujúci každodenný život utajovaný pred rodičmi. Príbeh skupiny mladíkov začína počas rýchlej jazdy v aute otca jedného z nich. Neistota neskúseného vodiča a jeho dezorientovanosť sú metaforou života postáv románu. Tie sa čoraz rýchlejšie ženú dolu po šikmej ploche. Mladí muži sú strhávaní lžou, pózami, násilím a telesnosťou. Odtiaľ je to už len krôčik k vražde.

Pamäť dvora je názov básnickej zbierky Michala Záletu, ktorá je komponovaná z troch častí. Prvý cyklus obsahuje básne občianskej lyriky s hlbokým filozofickým podtextom, druhý cyklus tvoria sociálne básne, autor sa v nich vracia do svojho detstva a zvoláva všetkých blízkych, aby mu potvrdili správnosť jeho pohľadu z nažitej skúsenosti. Tretí cyklus tvoria básne intímnej lyriky, v ktorých sa básnik vyznáva zo svojho vzťahu k najbližším osobám.

Americký spisovateľ Charles Soule je autorom trileru Rok Proroka. Jedného rána Will Dando, celkom obyčajný tridsiatnik z Manhattanu, precitne zo sna so 180 predpoveďami o budúcnosti v hlave. Chce či nechce, okamžite sa tým stáva najsilnejším mužom sveta. Prorok Will si čoskoro narobí veľa mocných nepriateľov – od prezidenta Spojených štátov až po vojenského fanatika vlastniaceho jadrovú strelu.

Hľadaj vraha je nový krimi triler z pera britského autora Chrisa McGeorgea. Morgan Sheppard je televízny detektív, ktorý vo svojej šou rieši bulvárne záhady typu Kto je pravým otcom? alebo Podvádza svoju manželku? Jedného dňa sa zobudí v neznámej hotelovej izbe pripútaný k posteli. Okolo neho sa pomaly zobúdza päť cudzincov a čoskoro objavia aj mŕtvolu a odkaz. Sheppard má na odhalenie vraha tri hodiny, inak všetci zomrú.

Američan John Grisham je autorom krimi trileru Bar U kohúta. Traja kamaráti Mark, Todd a Zola študujú na treťotriednej súkromnej právnickej škole a pomaly zisťujú, že ich uplatnenie je nulové. Stali sa obeťami grandiózneho podvodu? Trojica priateľov sa pustí do nerovného boja s miliardárom Rackleym. Ako sa skončí súboj Dávida s Goliášom? Čitateľ sa dozvie, či sa podarí trom študentom podviesť ostrieľaného podvodníka.

Pod novú rozprávkovú knihu Hups, Rups a Šups sa podpísala trojica domácich autoriek Gabriela Futová, Katarína Škorupová a Katarína Ilkovičová. Malý Hups je tlačiarenský škriatok. Berie z kníh písmenká a robí si z nich nábytok vo svojej myšacej diere. Jedného dňa sa zoznámi s Amálkou a zdá sa, že jej svojimi písmenkovými kúskami narobil kopu problémov. Všetko je ale inak, písmenká v Amálkinej čítanke predsa nevymenil Hups, no Amálka sa naňho za to hnevá. Hups jej musí dokázať, že to nebol on, musí nájsť toho záškodníka, čo Amálku rozplakal. Na scéne sa však objavia aj ďalší škriatkovia Rups a Šups.