Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

ROZCHOD V RÍME: Prehliadku Cinevitaj otvorí film E. Lea

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Diváci sa môžu tešiť aj na novinku režiséra Gabriela Muccina Najlepšie roky (15. 6.), najnovší film oceňovaného režiséra Paola Genoveseho Superhrdinovia (22. 6.).

Bratislava 7. júna (TASR) - Ustáť medziľudské vzťahy môže znamenať nadľudský výkon. Ľudia sa aj v bežných dňoch v rámci partnerského života, rodiny a práce stávajú superhrdinami. Aj to sú námety, ktoré spracovávajú talianski režiséri Paolo Genovese, Edoardo Leo a Gabriele Muccino. "Prinášajú svoj pohľad na aktuálne vzťahové témy. Bodku za tohtoročnou prehliadkou dá oceňovaný Toni Servillo v úlohe slávneho komika Eduarda Scarpettu," približuje PR manažérka Zuzana Golianová program filmovej prehliadky Cinevitaj, ktorú tvoria štyri filmy. Premietať sa budú štyri júnové stredy v bratislavskom Kine Lumiére v rámci festivalu talianskej kultúry Dolce Vitaj.

"Filmy hrajú v našom každodennom živote dôležitú úlohu: z filmového plátna, monitorov a displejov sa príbehy a obrazy, ktoré sledujeme, spájajú s našimi spomienkami a emóciami a na pár okamihov nám dajú pocítiť, že nie sme sami. A preto filmy v ponuke reflektujú dynamiku našich bežných dní, no robia to s ľahkosťou a nádejou, ktorá je dnes potrebná viac než kedykoľvek predtým," hovorí za organizátora Alessandra Sanniti, riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave. Filmová prehliadka sa tento rok okrem hlavného mesta koná aj v Košiciach, Prešove a Banskej Bystrici.

Cinevitaj otvorí v stredu 8. júna piaty film režiséra a herca Edoarda Lea Rozchod v Ríme, v ktorom potvrdzuje svoje nadanie rozprávať príbehy. "Výsek zo životov Tommasa (Edoardo Leo) a Zoe (Marta Nieto) pôsobí pravdivo a vierohodne. Cez Tommasov strach z opustenia, ktorého sa bojí viac než toho, že už nie je milovaný, a cez odťažitosť hlavnej hrdinky od všetkých ostatných ľudí," približujú organizátori prehliadky vášnivý film, ktorý odhaľuje skutočný život páru v plnej nahote. "Ukazuje, ako sme dezorientovaní, keď nečakaná udalosť naruší tichú monotónnosť každodenného života," dodávajú.

Diváci sa môžu tešiť aj na novinku režiséra Gabriela Muccina Najlepšie roky (15. 6.), najnovší film oceňovaného režiséra Paola Genoveseho Superhrdinovia (22. 6.). Prehliadku uzavrie 29. 6. film režiséra Maria Martoneho inšpirovaného životnými osudmi jedného z najslávnejších divadelných hercov Eduarda Scarpettu Kto sa smeje naposledy... V úlohe slávneho komika sa predstaví Servillo, ktorého diváci poznajú zo snímok, ako Veľká nádhera, Oni a Silvio, Božia ruka, Čas nehybnosti.