Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Prehliadku Cinevitaj otvoril dokument Palladio

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Filmy uvedieme v exkluzívnej premiére ako jedinú projekciu na Slovensku, uviedol Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu.

Bratislava 16. júna (TASR) - Dokumentárne snímky o významných architektoch, sochároch a začiatky talianskej komédie prináša Cinevitaj. Filmovú prehliadku v bratislavskom Kine Lumiére otvorili v utorok (15. 6.) dokumentom Palladio, ktorý priblížil "otca talianskej architektúry" Andreu Palladia. Diváci budú môcť spoznať počas piatich utorkových večerov aj "sochára deviatich pápežov" Giana Lorenza Berniniho či diela Dina Risiho.

"Filmy uvedieme v exkluzívnej premiére ako jedinú projekciu na Slovensku," uviedol Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu, ktorý je hlavným organizátorom festivalu talianskej kultúry Dolce Vitaj a v rámci neho i filmovej prehliadky. Tá predstaví aj umelca harmónie a dokonalej krásy, najvýznamnejšieho neoklasicistického sochára Antonia Canovu, priateľa Napoleona a jeho prvej manželky Josephiny.

V druhej línii sa prehliadka venuje začiatkom talianskej komédie. Premietne dve hrané snímky Chlieb, láska a... a V znamení Venuše, ktoré spájajú tri slávne mená, režiséra Dina Risiho a hereckých predstaviteľov Sophiu Lorenovú a Vittoria De Sicu. Gerbi dodáva, že filmy premietané v Bratislave digitálne reštaurovali pomocou najmodernejších technológií v laboratóriách Cineteca di Bologna. Premietajú ich v pôvodnom znení so slovenskými titulkami.