Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Prehliadku Týždeň slovenského filmu otvorí Atlas vtákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Týždeň slovenského filmu sa tento rok koná po ôsmy raz, celkovo uvedie 47 celovečerných a krátkometrážnych slovenských filmov.

Bratislava 29. marca (TASR) - Týždeň slovenského filmu otvorí film Atlas vtákov režiséra Olma Omerzu v hlavnej úlohe s Miroslavom Donutilom. "Obaja tvorcovia prídu film na otvorenie prehliadky uviesť osobne," uviedla pre TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý prehliadku organizuje. Uskutoční sa od 4. do 10. apríla v bratislavskom Kine Lumiére.

Týždenný maratón uvedie takmer 50 slovenských filmov. Pripravený je tiež bohatý sprievodný program a predstavenia pre deti. "Filmy budú uvedené s anglickými titulkami a pre ukrajinských divákov so statusom dočasného útočiska a azylu je vstup na podujatie voľný," poznamenala Nôtová.

Rodinná dráma Atlas vtákov ukazuje, ako sa komplikované vzťahy v starej rodinnej firme, kde niekto tajne odlieva peniaze, prepletajú so svetom moderných komunikačných technológií, ktoré dokážu využiť naše slabé miesta. "Film je vystavaný na princípe postupného odhaľovania kostlivcov v rodinnej skrini," hovorí režisér Omerzu. "Udalosti, ktoré na prvý pohľad nemajú spoločného menovateľa, postupne vstupujú do súvislostí. Celý rad malých rozhodnutí vyvolá náhody, ktoré vedú ku komplikovanejšej zápletke a nakoniec spôsobia kolaps sveta hlavného hrdinu," priblížil. Podľa režiséra ide o drámu so silným prvkom komiky a skrytej irónie, v ktorej sa okrem Donutila predstavia aj známi českí herci Alena Mihulová, Martin Pechlát, Vojtěch Kotek či Eliška Křenková.

Týždeň slovenského filmu sa tento rok koná po ôsmy raz, celkovo uvedie 47 celovečerných a krátkometrážnych slovenských filmov. Hlavný program tvoria celovečerné filmy, ktoré mali v roku 2021 premiéru. "Ide o 13 hraných, 15 dokumentárnych a jeden animovaný film. Premietať sa budú aj filmy nominované na národnú filmovú cenu Slnko v sieti," dodala Nôtová.