Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Komický večer plný polemiky s márnou snahou o benefíciu

Zachráň si svojho Afričana Foto: Divadlo LAB

Už 28. januára 2013 o 19.00 hod. Vám Divadlo Lab Divadelnej fakulty VŠMU predstaví novú premiéru hry Ingrid Lausund - Zachráň si svojho Afričana.

Bratislava 22. januára (Teraz.sk-OTS) - Hru režíroval Roman Maroš, predstavia sa v nej poslucháči 3. ročníka herectva VŠMU.

Pripravte sa na večer plný falošných obáv, skutočného problému a inscenovaných rozpakov.
Päť hviezd pripravuje večer pre Afriku. Pomedzi africké klišé, búrlivé emócie a ich vlastné politické stratégie sa pokus o charitatívny večer mení na komické väzenie. Potrebujú podobné aktivity hnaciu silu v prominentoch? Ani hudobné číslo afrického imigranta by nebolo zlé. Alebo je toto už rasizmus? Herci sa snažia zostať zúfalo uvoľnení, všetko by malo bežať profesionálne. Pokus urobiť dobrý benefičný večer sa však stále viac a viac vymyká spod kontroly a postupne sa transformuje do prehliadky ich vlastnej ješitnosti...
Zachráň si svojho Afričana
Foto: Divadlo LAB

Hra o chybných snahách o politickú korektnosť a o túžbe po lepšom svete.

Režisér Roman Maroš balansuje na vratkej ploche cynizmu a nešetrí ani jednu stranu. Ani stranu aktérov benefičných zbierok, ani tú dôležitejšiu stranu - ľudí, ktorí na zbierku prispievajú. Všetci by sme radi pomohli Afrike. Je to však skutočná pomoc, alebo je to iba snaha odľahčiť svojmu svedomiu?

Ingrid Lausund je na Slovensku zatiaľ nie príliš známa autorka. Narodila sa v roku 1965 v Nemecku, najprv študovala herectvo, potom presedlala na divadelnú réžiu. Založila si vlastné divadlo a v niekoľkých ďalších pôsobí ako hosť. Napísala viacero divadelných hier, ktoré patria k stálemu repertoáru európskej scény. Ako profesorka pôsobí na umeleckých školách v Essene, Salzburgu a Berlíne.

Divadlo Lab DF VŠMU v spolupráci s OZ Dvojfarebný svet organizuje benefičnú zbierku na pomoc pri výstavbe vzdelávacieho centra pre dievčatá a ženy v Keni. Zbierka potrvá celý rok a veríme, že aspoň malou troškou a bez klišé a patetizmu pomôže dobrej veci. Viac informácií na divadlolab.vsmu.sk a www.dvojfarebnysvet.sk.