Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Novou premiérou košickej Thálie je komédia Osem žien

Generálna skúška predstavenia Osem žien Foto: TASR

Riaditeľ divadla József Czajlik konštatoval, že každá z vybraných hier je napísaná maďarským autorom. Zámerom je v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry prezentovať maďarské divadelníctvo.

Košice 15. apríla (TASR) - Košické Divadlo Thália uvedie ako svoju najnovšiu premiéru vo štvrtok 18. apríla detektívnu komédiu Osem žien od francúzskeho autora Roberta Thomasa, ktorá je známa aj z filmového spracovania. Ako dnes uviedol režisér József Jámbor, originálna hra sa viac zameriavala na detektívnu líniu a charaktery boli dosť schematické, v predstavení divadla Thália sú ženské postavy zvýraznené.

"Treba brať naozaj tých Osem žien s veľkými písmenami a prívlastok detektívna komédia s malými písmenami," konštatoval Jámbor pred novinármi.

V hre sa predstavia herečky Mária Kövesdi Szabó, Erzsébet Cs. Tóth, Lívia Varga, Andrea Szoták/Viktória Rák, Emőke Szabadi, Judit Lax, Kornélia Nagy a Judit Márkus.

Dej populárnej hry sa odohráva v odľahlom vidieckom dome, v ktorom vrcholia prípravy na Vianoce, pána domu zrazu nájdu mŕtveho v izbe s nožom v chrbte. Čo si počne osem žien, ktoré ostali uväznené v dome a kto môže byť vrahom? V komédii sa divák dozvie pravdu, nič však nie je také ako sa zdá... Hru uvedú v zrekonštruovaných priestoroch divadla v maďarskom jazyku so slovenskými titulkami.

"Najsevernejšie maďarskojazyčné divadlo v Európe" zverejnilo dnes aj premiéry na budúcu sezónu 2013/14. Riaditeľ Thálie József Czajlik konštatoval, že každá z vybraných hier je napísaná maďarským autorom, zámerom je v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) - Košice 2013 prezentovať maďarské divadelníctvo. Štyri hlavné predstavenia sú rozdelené na dva veselšie kusy a dve vážnejšie témy. Pôjde o hudobnú rodinnú revue Čao bambíno (Csao bambíno) Pétra Horvátha, hudobnú bájku Syn bielej kobyly (Fehérlófia), "moralitu" Akárki - Jedermann od Pétra Kárpátiho a drámu Košickí mešťania (Kassai polgárok).