Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Premietanie filmov na Kaľamárke nebude ani v náhradnom termíne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Podujatie v rámci festivalu Hory a mesto malo byť pôvodne v piatok 25. septembra.

Detva 30. septembra (TASR) – Premietanie filmov o horách pod holým nebom na Kaľamárke nad Detvou nebude ani v náhradnom termíne v piatok (2. 10.) večer. Pre TASR to v stredu potvrdil organizátor akcie, horolezec a nadšenec hôr Peter Bačko.

Podujatie v rámci festivalu Hory a mesto malo byť pôvodne v piatok 25. septembra. Zrušili ho pre počasie a presunuli ho na 2. októbra. Ani v tomto termíne však akcia kvôli šíreniu nového koronavírusu nebude.

Filmy si tak tento rok mohli záujemcovia pozrieť iba v interiéri, v Kine Marína v Kultúrnom dome Andreja Sládkoviča v Detve. Jeden z nich bol napríklad o trase z Nemecka do Talianska, ktorá má 210 kilometrov a prevýšenie viac ako 10.000 metrov. Rekreační športovci na ňu potrebujú okolo päť až sedem dní. Nemecký extrémny lyžiar Benedikt Boehm, ktorý má s vysokými horami skúsenosti, sa snaží pokoriť magickú časovú hranicu 36 hodín.

Festival outdoorového filmu bol v Detve druhýkrát. Vlani bol nultý ročník, tento rok išlo o prvý ročník. Prehliadka horského filmu bola spojená s multimediálnymi prezentáciami hostí, ktorí sú svetovými špičkami v dobrodružných športoch. Turné po Slovensku bolo okrem Detvy aj v ďalších mestách.