Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Galéria Caraffka vystavuje diela umelcov s autizmom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Výstavu si v galérii Caraffka môžu záujemcovia pozrieť do 24. júna.

Prešov 15. júna (TASR) – Diela dvoch mladých talentovaných umelcov s autizmom, 12-ročného maliara Richarda Pankucha a 14-ročného hrnčiara Martina Rojáka, vystavuje v týchto dňoch mestská galéria Caraffka v Prešove. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Výstava Autizmus v umení a diele je organizovaná v spolupráci s autistickým centrom Mariah v Prešove. "Jedinečnosť výstavy nespočíva v tom, že obaja sú autisti. Výstava je skôr pozoruhodná hodnotnými umeleckými dielami.

Kolorit a jeho rozloženie na niektorých monumentálnejších obrazoch vypovedá o slobode ducha. Keramické ozdobné nádoby sú osviežujúce svojím nevšedným tvarom. Umenie vytvára most a dáva možnosť žiť v spoločnosti rovnocenne,"
uviedla Anna Košičanová Vašková z centra.

"V júni dávame v galérii priestor talentovaným deťom. Obaja mladí umelci dostali šancu vyniknúť vďaka autistickému centru Mariah v Prešove. Za šesť rokov vypracovalo koncepciu pre ľudí s autizmom, ktorá je na Slovensku výnimočná," doplnila vedúca mestskej galérie Caraffka Janette Langová.

Počas výstavy bude prebiehať na sociálnych sieťach Parku kultúry a oddychu dražba umeleckých diel, ktorej výťažok poputuje vystavujúcim umelcom na podporu ich ďalšej tvorby. Výstavu si v galérii Caraffka môžu záujemcovia pozrieť do 24. júna.