Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Napriek pandémii prešovské PKO zorganizovalo mnohé kultúrne podujatia

Na snímke budova Parku kultúry a oddychu (PKO) v Prešove 23. augusta 2021. Foto: TASR - Maroš Černý

Mali sme tu koncert Mira Jaroša, kde bol obrovský záujem, ale aj mini sídliskový festival na Sídlisku III, ktorý sme nazvali Športovo-kultúrne leto na Trojke, uviedla pre TASR Rusiňáková.

Prešov 23. augusta (TASR) – Park kultúry a oddychu (PKO) v Prešove pripravil napriek pandémii ochorenia COVID-19 viaceré kultúrne podujatia. Podľa slov jeho riaditeľky Barbory Rusiňákovej od júna organizovali rôzne aktivity v súvislosti s dňami mesta.

"Teší ma záujem Prešovčanov, ktorí sa zapojili napríklad do online výzvy Jerusalema Dance Challenge. Taktiež sme vyhlásili detskú talentovú prehliadku, kde sa nám prihlásilo 53 záujemcov, čo sme tiež nečakali. Vyvrcholenie bude mať v septembri, keď sa predstavia naživo tí, ktorých vyberú porotcovia. Mali sme tu koncert Mira Jaroša, kde bol obrovský záujem, ale aj mini sídliskový festival na Sídlisku III, ktorý sme nazvali Športovo-kultúrne leto na Trojke," uviedla pre TASR Rusiňáková s tým, že boli zaskočení záujmom a účasťou.

"Zároveň evidujem, že mnoho koncertov, ktoré sú určené pre širšiu verejnosť a pre masovejšie publikum, nie sú vypredané. Toto leto je špecifické tým, že buď sa ľudia boja, alebo ponuka je vlastne zhutnená do troch mesiacov a je jej veľa. Keďže sme boli zatvorení rok doma, je aj otázne a sú na to rôzne psychologické a sociologické výskumy, do akej miery sa ľudia vlastne odučili participovať a vyhľadávať kultúru ako takú. Čiže z môjho pohľadu by určite mohol byť väčší záujem o kultúrne ponuky, ktoré tu sú, ale beriem to ako nejaký prirodzený jav. Bude pre mňa otázne, ako sa dokážeme posunúť vpred a ako dokážeme pracovať s divákom, aby si uvedomoval, že kultúru potrebuje, chce na ňu chodiť a vyhľadáva rôzne kultúrne možnosti," skonštatovala Rusiňáková.

Na snímke riaditeľka Parku kultúry a oddychu (PKO) v Prešove Barbora Rusiňáková 23. augusta 2021 v Prešove.
Foto: TASR - Maroš Černý


O aký typ kultúry majú ľudia v Prešove záujem, bude zrejmé z dát, ktoré je podľa nej potrebné zozbierať. Pomôžu im pri plánovaní jednotlivých podujatí.

"Vnímam to ako rezervu mesta Prešov, že sme vlastne doteraz nepracovali s dátami, nerobili sa napríklad žiadne prieskumy potrieb obyvateľov v rámci kultúry. Toto je oblasť, ktorú aj ja v PKO by som rada uchopila skôr či neskôr," povedala riaditeľka.