Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Rákociho paláci sprístupnia diela z fondu starého umenia

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta

Slávnostné otvorenie výstavy s názvom Zreštaurované! sa uskutoční v pondelok o 17:00 v Rákociho paláci.

Prešov 21. júna (TASR) - Krajské múzeum v Prešove sprístupní verejnosti výstavu zreštaurovaných umeleckých diel zo svojich zbierok. V špeciálne upravených priestoroch na poschodí Rákociho paláca budú môcť návštevníci obdivovať dva tucty umeleckých skvostov. Väčšina diel bude vystavená po prvý raz. TASR o tom informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.

Múzeum predstaví svojim návštevníkom barokové plastiky anjelov či zreštaurované Umučenie pôvodom zo Spiša. Podľa vedúceho organizačnej jednotky - kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou - Samuela Brussa je nepochybne raritou aj trojica evanjelistov neznámeho šarišského alebo spišského rezbára zo 17. storočia. Medzi unikáty radí aj 13 prezentovaných závesných obrazov.

„Ide hlavne o portréty aristokracie, ktoré v minulosti získalo múzeum zberom z pánskych sídiel. Tieto zbery sa vykonávali na našom území po skončení druhej svetovej vojny," vysvetlil Bruss.

Jedinečným dielom prezentovaným na výstave je však podľa jeho slov aj Dáma s citrónom z obdobia prvej tretiny 18 storočia. Ide o dielo neznámeho európskeho majstra a tento portrét čakal na reštaurovanie viac ako 70 rokov.

„K portrétu prezradím len toľko, že sa do Prešova dostal pravdepodobne po rozsiahlom požiari Humenského zámku v roku 1946. Pre návštevníkov výstavy máme však aj ďalšie prekvapenie, prvý raz tu môžu vidieť aj dlhodobo deponované obrazy členov rodu Dessewffy," uviedol Bruss.

Ako povedal, spomenuté obrazy opatruje od smrti posledného mužského potomka marhaňskej vetvy tohto rodu kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou, ako organizačná súčasť Krajského múzea v Prešove. Reštaurátorkou a zároveň aj autorkou tohtoročnej nosnej výstavy múzea je Ľudmila Zozuľáková. Odborne sa na nej spolupodieľali aj pracovníci múzea Jakub Šnajder a Samuel Bruss.

Slávnostné otvorenie výstavy s názvom Zreštaurované! sa uskutoční v pondelok o 17:00 v Rákociho paláci. Prezentácia potrvá do 28. augusta.