Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Prešovské hudobné slávnosti ponúknu divákom vyše 10 koncertov

Koncertné turné Mariána Vargu a Moyzesovho kvarteta, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Marián Varga, Moyzesovo kvarteto a Bratislavské dychové kvinteto i študenti konzervatória Dezidera Kardoša sa predstavia v rámci hudobných slávností v Prešove.

Prešov 2. októbra (TASR) – Prešovské hudobné slávnosti, ktoré tento rok zastrešia tri tradičné podujatia, ponúknu priaznivcom hudby viac ako 10 koncertov.

Riaditeľ Parku kultúry a oddychu v Prešove Emil Chlapeček konštatoval, že akcie sa uskutočnia od 3. októbra do 11. decembra 2012.

Prvú časť tvoria podujatia 46. ročníka Prešovskej hudobnej jesene, ktorá sa začne v stredu (3. 10.) koncertom Archi di Slovakia a predstaví sa Sláčikový orchester ŠKO Žilina s huslistami Františkom Figurom a Katarínou Joniovou.

Okrem nich budú v Prešove vystupovať študenti konzervatória Dezidera Kardoša (23. 10.) či Stamicovo kvarteto z Českej republiky (29. 10.). Hudobná jeseň ponúkne aj galavečer najznámejších skladieb opery a operety v podaní sólistov Kráľovskej Švédskej opery pod názvom Opera Gala II, ktorý sa uskutoční 21. novembra.

Marián Varga a Moyzesovo kvarteto

"Pravdepodobne najväčším ťahákom tohto ročníka bude 26. novembra koncert Vianočná suita, na ktorom sa predstavia Marián Varga, Moyzesovo kvarteto a Bratislavské dychové kvinteto," uviedol programový manažér PKO Jozef Kačala. Pripomenul, že všetky koncerty hudobnej jesene sa konajú v historickej sále PKO Čierny orol so začiatkom o 19. hodine.

Paralelne so spomínaným podujatím budú prebiehať aj ďalšie hudobné večery v rámci 9. ročníka Akademických komorných koncertov. Pri príležitosti 15. výročia založenia Prešovskej univerzity (PU) ich organizuje Prešovský hudobný spolok Súzvuk v spolupráci s PKO a PU.

Dramaturg podujatia Karol Medňanský informoval, že prvým podujatím bude 10. októbra v sále PKO koncert Jubilanti svetovej hudby. V centrálnej študovni PU zaznejú 23. októbra diela z tvorby bardejovského rodáka Bélu Kélera. O deň neskôr bude v PKO koncertovať známy český klavirista Daniel Wiesner.

Medzinárodný festival duchovných piesní

Na ďalšom podujatí Akademických komorných koncertov zaznejú 14. novembra v historickej sále PKO diela jubilantov slovenskej hudby. Vyvrcholením tohto ročníka bude 10. adventný koncert Cameraty Academica a jej hostí, ktorý sa uskutoční 11. decembra v PKO na Hlavnej ulici.

Tretím podujatím Prešovských hudobných slávností bude Medzinárodný festival duchovných piesní byzantského obradu, ktorý sa uskutoční 16. - 18. novembra a v jeho programe sa predstavia hudobné telesá a zbory zo Slovenska, Ukrajiny, Srbska. Organizátormi podujatia sú Gréckokatolícke arcibiskupstvo v Prešove a Združenie Sakrálne spevy východu.