Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Prestížnu Goncourtovu cenu získal Mohamed Mbougar Sarr zo Senegalu

Na snímke senegalský autor Moohamed Mbougar Sarr drží svoju knihu Najtajnejšia spomienka človeka, v Paríži, 3. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Goncourtova cena vznikla na základe testamentu francúzskeho spisovateľa, literárneho kritika a vydavateľa Edmonda de Goncourta v roku 1892.

Paríž 3. novembra (TASR) - Tohtoročným laureátom prestížnej francúzskej literárnej Goncourtovej ceny (Prix Goncourt) sa stal senegalský autor Mohamed Mbougar Sarr. Ocenenie získal za román Najtajnejšia spomienka človeka. Ide o štvrté dielo tohto tridsaťjedenročného autora, informoval v stredu denník Le Figaro.

Ocenený autor sa do Francúzska presťahoval v rámci štúdia sociálnych vied. Prvý román mu vyšiel v roku 2014. Sarr bol vybraný spomedzi štyroch finalistov a vyhral šek na symbolických desať eur. Prestíž ceny má totiž vo Francúzsku oveľa vyššiu hodnotu.

Po minulom roku, kedy sa ceny odovzdávali na videokonferencii, sa tohtoročná ceremónia uskutočnila tradične v reštaurácii Drouant v druhom parížskom obvode.

Goncourtova cena vznikla na základe testamentu francúzskeho spisovateľa, literárneho kritika a vydavateľa Edmonda de Goncourta v roku 1892. Po prvý raz bola udelená v roku 1903.