Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Drlička: Pri ideálnom vývoji sa do budovy SND vrátime v roku 2028

Na snímke generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Generálny riaditeľ SND upozornil, že vzhľadom na status národnej kultúrnej pamiatky bude rekonštrukcia historickej budovy SND nepochybne zložitým procesom.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Pri ideálnom vývoji by historická budova Slovenského národného divadla (SND) mohla byť pre umelcov a divákov opäť prístupná v roku 2028. Odhaduje to generálny riaditeľ SND Matej Drlička, ktorý pri prezentácii novej divadelnej sezóny a odpočte doterajšej činnosti nového manažmentu informoval aj o situácii, ktorá sa týka objektu na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí.

Z dôvodu havarijného technického stavu budovy, ktorý znemožňuje bezpečnú divadelnú prevádzku, a nevyhnutnej rekonštrukcie pre činnosť SND, uzavreli budovu v máji. "Z ekonomických dôvodov budovu v súčasnosti prenajímame na konferencie, kongresy, prípadne koncerty, ktorých konanie umožňuje stav budovy," priblížil Drlička.
Na snímke Slovenské národné divadlo v Bratislave, foto z archívu.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

V rámci plánovanej rekonštrukcie vypracovali stavebný zámer, ktorý podľa Drličkových informácií vo štvrtok (23. 9.) oficiálne schválili pamiatkari. "To nám umožňuje prejsť do ďalšej fázy, ktorou je súťaž na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti. Tá bude podkladom pre ďalšie procesy verejného obstarávania na obnovu divadla a divadelných technológií," priblížil.

Upozornil, že vzhľadom na status národnej kultúrnej pamiatky bude rekonštrukcia historickej budovy SND nepochybne zložitým procesom. "Ak všetko pôjde ideálne, v roku 2028 by sme mohli opäť otvoriť pre umelcov a divákov," odhadol súčasný šéf SND.

Prvá slovenská divadelná scéna vstupuje do 102. sezóny. Naďalej bojuje s napätým rozpočtom a investičným dlhom.