Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Festival sakúr a umenia v Bratislave opäť oslávi príchod jari

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Chýbať nebudú ani výstavy aj vystúpenia žiakov základných umeleckých škôl a detských folklórnych súborov.

Bratislava 9. apríla (TASR) - V Bratislave opäť oslávi v apríli príchod jari Festival sakúr a umenia. Naplánovaný je na piatok a sobotu (12. - 13. 4.) a jeho program sa uskutoční v mestských častiach Karlova Ves a Dúbravka. Ide o kultúrno-spoločenské podujatie, ktoré sa koná v čase kvitnutia japonských čerešní a prispieva k budovaniu slovensko-japonských vzťahov.

"Obdiv ku kráse spája ľudí bez ohľadu na krajinu, v ktorej majú svoje korene. Japonsko sa vyznačuje hlbokým vzťahom k svojej histórii a tradíciám. Som rád, že Bratislavčania čoraz viac objavujú nielen krásu japonských čerešní, ale aj japonskú kultúru, estetiku a spôsob života," konštatuje autor projektu Vladimír Grežo.

Súčasťou programu budú tvorivé workshopy, ukážky kaligrafie či bojových umení školy Kurilla Budokan, ale tiež tradičný čajový obrad, japonské stolové hry či módna prehliadka na tému origami. Chýbať nebudú ani výstavy aj vystúpenia žiakov základných umeleckých škôl a detských folklórnych súborov. Miestom konania festivalu v Karlovej Vsi bude Park Suchá Vydrica, v Dúbravke pri amfiteátri v Sade sakúr a umenia na Valachovej ulici, v prípade nepriaznivého počasia v neďalekej ZUŠ E. Suchoňa.

Vyhlasovateľom festivalu je občianske združenie Media v spolupráci s Veľvyslanectvom Japonska v SR, mestskými časťami Karlova Ves a Dúbravka a ďalšími partnermi. K výsadbe sadu v Dúbravke prispelo viacero osobností, ktoré si stromy "adoptovali". Prvým z podporovateľov sadu sa stal bývalý šéf slovenskej diplomacie Pavol Demeš, ktorý stál tiež pri zrode projektu.

Festival nadväzuje na aktivitu Veľvyslanectva Japonska v Slovenskej republike, v rámci ktorej vysadilo na Slovensku stovky sakúr.