Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

M. PRIKLER: Obzreli sme sa, čo sa vo svete deje a urobili sme film

Na snímke režisér Mátyás Prikler Foto: TASR/Michal Svítok

V distribučnej premiére ho od 31. januára uvádza bratislavské Kino Lumiére.

Bratislava 31. januára (TASR) - Po svetovej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame a účasti na festivale Premiers Plans d'Angers prichádza aj do slovenských kín film Ďakujem, dobre. "Jedného dňa sme sa obzreli, čo sa vo svete deje a urobili sme tento film," uviedol pre TASR Mátyás Prikler, režisér, spoluscenárista a producent filmu, ktorý vznikal od roku 2009, jeho ukážku v podobe rovnomennej filmovej poviedky uviedol v roku 2010 MFF v Cannes.

"My sme od začiatku vedeli, že tá poviedka bude súčasťou väčšieho celku. Potom bola iba úloha, ako to poprepájať tak, aby to dávalo celé zmysel," povedal dnes na tlačovej konferencii k filmu jeho scenárista Marek Leščák. Tvorcovia sa napokon rozhodli prepojiť pôvodnú časť s novými cez postavy v jednotlivých poviedkach, ktoré sa navzájom prelínajú. Hraný film so silnou výpoveďou vytvorili dokumentárnymi prostriedkami. Kameru prispôsobili situáciám a účinkujúcim. K pravdivosti snímky prispieva i prirodzené svetlo. "Celé sme to chceli urobiť tak, aby to bolo čo najautentickejšie, aby to nepáchlo hraným filmom. Preto sme mali úplne minimálny štáb, minimálnu techniku bez svietenia," vysvetlil Prikler.

Jeho dlhometrážny debut sa skladá z troch poviedok a epilógu. Jednotlivé príbehy sa odohrávajú na pozadí súčasnej hospodárskej krízy, ktorá vstupuje do intímnych životov postáv a naostro odhaľuje ich pokrivené vzťahy, v ktorých žijú.

Prvá poviedka je príbehom lokálneho politika a podnikateľa Miroslava. Obratného manipulátora, ktorý sa snaží svojsky riešiť problémy vo vlastnej firme, problémy svojho brata a smútok večne opitej ženy, stvárnil český herec a režisér Miroslav Krobot.

Druhá poviedka rozpráva o dôchodcovi Bélovi (Béla Varády), ktorému náhle zomrie manželka. Napriek tomu, že sa spolu hádali, Béla sa cíti po smrti ženy opustený a sám. Ťažké dni mu neuľahčujú ani jeho deti, hoci do nich vkladá všetky svoje nádeje. Ponížený a nepotrebný Béla sa nakoniec ocitá v starobinci.

Na snímke herečka Zuzana Mauréry
Foto: TASR/Michal Svítok
Tretia poviedka je príbehom Attilu (Attila Mokos), Bélovho syna, ktorý sa bojí o zamestnanie a prichádza aj o rodinu. V snahe o vnútornú harmóniu zabezpečí asi najhoršie Vianoce sebe, svojim deťom a žene Zuze, ktorú hrá Zuzana Mauréry. "Pre mňa je ten film krutý, ale má humor. Na každom kroku čítam humor a to je pre mňa strašne osviežujúce. Život je krutý a je to presne taký film, v ktorom žijeme. Čiže ak idem z kina, vyjdem zo života," komentovala herečka snímku, ktorá sa končí slovensko-maďarskou svadbou.

Ďakujem, dobre vyprodukovala spoločnosť Mphilms, do kín ho prináša Filmtopia. V distribučnej premiére ho od 31. januára uvádza bratislavské Kino Lumiére a už čoskoro sa má premietať aj v ďalších mestách po celom Slovensku.