Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Prípad pre obhajcu uvádza festival klasických filmov Lumiére v Lyone

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Film nakrútený v širokouhlom formáte kameramanom Karolom Krškom, je psychologická dráma z prostredia súdnictva.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Slovenskú kinematografiu na festivale klasických filmov Lumiére v Lyone (15. – 23. 10.) zastupuje digitálne reštaurovaný film Martina Hollého Prípad pre obhajcu (1964). Festival, ktorý upozorňuje na významné diela z histórie kinematografie, ho uvádza popri iných medzinárodne úspešných dielach vo svetovej premiére. "Hollého film sa premietne na dvoch projekciách," uviedla pre TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Program festivalu Lumiére je venovaný reštaurovaným klasickým filmom a retrospektívam i poctám významných filmových tvorcov. Výber najlepších reštaurovaných filmov uplynulého roka, ktoré sa doteraz nikde nepremietali, predstavuje pod značkou Lumiére Classics, tá zastrešuje tri programové sekcie: Francúzsky film, Medzinárodné filmy a Poklady a kuriozity. "Jej zámerom je zdôrazniť dôslednú a aktívnu prácu filmových archívov z celého sveta, ktorých záujmom je obnova a uvedenie klasických filmov opäť do ´života´," dodala Nôtová.

Digitalizovaný a reštaurovaný film Prípad pre obhajcu je zaradený do sekcie Poklady a kuriozity. Film nakrútený v širokouhlom formáte kameramanom Karolom Krškom, je psychologická dráma z prostredia súdnictva. Obhajca v ňom rieši prípad znásilnenia a vraždy štrnásťročného dievčaťa a snaží sa na základe nezrovnalostí v súdnom spise dostať z podozrenia a následného odsúdenia pätnásťročného chlapca. "Je kritikou justičných praktík, obžalobou systému, ktorý vykonštruoval politické procesy v Československu v 50. rokoch minulého storočia za účelom nemilosrdného upevnenia moci vládnucej komunistickej strany v zakladateľskom období ľudovodemokratického režimu," priblížil Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ. "Tento nadčasový film poukazuje na akýkoľvek politický systém, ktorý vládne hrubou silou. Ak by sa postavy vo filme z času na čas neoslovovali ´súdruh´, divák by si vôbec nevšimol, že príbeh sa odohráva v socialistickom Československu," zdôvodnil výber filmu pre lyonský festival.

V programovom výbere sa Hollého film premieta s ďalšími 11 snímkami, sú medzi nimi napríklad Žert (1968) Jaromila Jireša či Bariéra (1966) Jerzyho Skolimowského.

Prípad pre obhajcu je druhý Hollého film, ktorý lyonský festival zaradil do svojho programu. Pred dvoma rokmi uviedol premiéru jeho snímky Noční jazdci (1981). V minulosti mali svetovú premiéru v Lyone aj slovenské klasiky Krvavá pani (1980) Viktora Kubala, Prípad Barnabáš Kos (1964) Petra Solana a Ľalie poľné (1972) Ela Havettu.