Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pripravovaná publikácia rozpovie príbeh sôch T. Bártfaya

Na soche Klementa Gottvwalda pracuje laureát Štátnej ceny Klementa Gottwalda akad. sochár Tibor Bártfay vo svojom bratislavskom ateliéri. Foto: archív TASR

Publikácia mapuje príbeh sôch, ktoré sochár vytvoril na prelome 60. a 70. rokov pre nitrianske sídlisko Chrenová.

Nitra 27. novembra (TASR) - Neznámej časti tvorby sochára Tibora Bártfaya sa venuje pripravovaná kniha s názvom Bartfay medzi nami - príbeh troch chrenovských sôch. Jej autormi sú historik umenia Richard E. Pročka a kulturológ Juraj Novák. Publikácia mapuje príbeh sôch, ktoré sochár vytvoril na prelome 60. a 70. rokov pre nitrianske sídlisko Chrenová.

Sochy pomenované Siréna, Medený kvet a Reč hudby boli stratené a neskôr sa opäť našli, ale už v poškodenom stave. "Zrodila sa myšlienka ich záchrany, reštaurovania a návratu do verejného priestoru mesta. Realizácia ambiciózneho projektu dostala príznačný názov Bártfay medzi nami. Do roku 2019 sa podarilo postupne zreštaurovať všetky originály, ktoré našli svoje miesto v areáli základnej umeleckej školy, a vytvoriť kópiu sochy Reč hudby, ktorá opäť robí radosť obyvateľom sídliska Chrenová," uviedli autori knihy.

Ako pripomenuli, práve pri realizácii projektu sa zrodila aj myšlienka vzniku publikácie, ktorá by mapovala záchranu sôch. "Pátranie a archívne bádanie prinieslo toľko hodnotných informácií, neraz nových a prekvapivých, že sme sa rozhodli napísať knihu, ktorá ponúkne celý príbeh trojice plastík, od ich vzniku až po súčasnosť," doplnili autori.