Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Národné múzeum v Martine chystá Noc múzeí a galérií na troch miestach

Múzeum Andreja Kmeťa, achívna snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V Múzeu Andreja Kmeťa si návštevníci budú môcť pozrieť o 18.00 h predstavenie Detského divadelného súboru Kamarát s názvom Po stopách Škriatka Pramienka.

Martin 10. mája (TASR) – Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine pripravuje na sobotu (14. 5.) program počas Noci múzeí a galérií v Etnografickom múzeu, Múzeu Andreja Kmeťa a Múzeu kultúry Čechov na Slovensku. TASR o tom informovala Milena Kiripolská z oddelenia prezentácie a marketingu SNM v Martine.

V Etnografickom múzeu predstavia členovia Folklórneho súboru Lysec rok v premenách času. "Hudobno-tanečné vystúpenia si návštevníci budú môcť pozrieť o 19.00 h, 20.00 h, 21.00 h a 22.00 h. V muzeálnej záhrade sa počas komentovaných prehliadok o 18.15 h a 20.15 h zoznámia s históriou a rastlinnými skvostami bývalej botanickej záhrady. Na výstave Roľník a jeho svet si budú môcť vyskúšať mletie múky a na výstave Pavel Hajko – Insitný maliar z Kovačice sa zastaviť na čítanie rozprávok. Počas celého podujatia budú v Etnografickom múzeu tvorivé dielne, burza kníh či múzejný kvíz," uviedla Kiripolská.

V Múzeu Andreja Kmeťa si návštevníci budú môcť pozrieť o 18.00 h predstavenie Detského divadelného súboru Kamarát s názvom Po stopách Škriatka Pramienka. "Výstavou Bionika – Príroda na to prišla prvá bude sprevádzať jej kurátor. V expozícii Príroda Turca budú k dispozícii odborní pracovníci múzea, aby zodpovedali všetky zvedavé otázky. Živá výstavka Potvory z našich potokov predstaví bezstavovcov. Návštevníci si budú môcť z misky vytiahnuť živého vodného bezstavovca a preskúmať ho pod mikroskopom. V priestoroch expozície premietneme aj film Návraty Andreja Kmeťa, pripravený k 180. výročiu narodenia zakladateľa múzea," doplnila Kiripolská.

V Múzeu kultúry Čechov na Slovensku priblížia autentické prostredie, v ktorom žili manželia Anna Gašparíková-Horáková a akademik Jiří Horák. "Osobná archivárka prvého prezidenta československej republiky T. G. Masaryka a významný folklorista a slavista česko-slovenskú kultúrnu vzájomnosť nielen hlásali, ale ju aj žili," podotkla Kiripolská.

Dodala, že všetky tri múzeá môžu záujemcovia navštíviť v rámci jednej zakúpenej vstupenky od 18.00 h do 23.00 h, posledný vstup je o 22.30 h.