Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Kultúra

Pro musica nostra spestrí hudobnú jeseň nielen v Nitrianskom kraji

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pro musica nostra Nitriensi otvorí v nitrianskej Synagóge koncert Bratislavského chlapčenského zboru.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Medzinárodný hudobný festival Pro musica nostra zavíta začiatkom októbra do Nitrianskeho kraja aj do regiónov Gemera a Malohontu. Nitra, Palárikovo, Belá, Nové Zámky, Topoľčianky, Komárno a Kostoľany pod Tribečom budú hostiť umelcov a hudobné telesá z piatich krajín na siedmich koncertoch festivalu Pro musica nostra Nitriensi 2023 od 1. do 7. októbra. Obyvatelia a návštevníci Kraskova, Rožňavy, Ochtinej, Krásnohorského Podhradia, Plešivca, Štítnika a Rimavského Brezova si vychutnajú hudobný program v priestoroch architektonických pokladov Slovenska na Pro musica nostra Gömöriensi od 2. do 8. októbra.

"Dramaturgia väčšiny koncertov sa prelína v Nitrianskom kraji, Košickom a Banskobystrickom kraji, kde posúvame jednotlivé programy a účinkujúcich, čím chceme predovšetkým využiť prítomnosť zahraničných súborov," uviedla na štvrtkovej tlačovej konferencii Slávka Ferencová, manažérka festivalu, ktorý naplní hudbou historické pamiatky svetského i duchovného charakteru - kostoly, zámky, kaštiele či synagógu.

"Rozšírili sme ponuku o nové pamiatky, v Nitrianskom kraji sa vraciame do renesančného Zámku Topoľčianky, kde budú znieť škótske melódie v podaní poľsko-škótskeho komorného súboru Celtic Triangle. Na Gemeri je takmer pred dokončením rekonštrukcie Kostol reformovanej kresťanskej cirkvi v Plešivci," poznamenala Ferencová k priestoru, v ktorom si návštevníci festivalu rovnako vypočujú Celtic Triangle a osobitý zvuk gájd a tóny keltskej harfy.

"Ide predovšetkým o komorné koncerty, snažili sme sa vyberať tak, aby program a hudba znejúce na koncertoch korešpondovali aj s priestorom, kde sa budú odohrávať," dodala manažérka festivalu, ktorý v architektonických pamiatkach organizuje Hudobné centrum s cieľom predstaviť zaujímavú hudbu minulých storočí i nedávnej doby pre rôzne, nie vždy štandardné, nástrojové obsadenia v pozoruhodných priestoroch.

Pro musica nostra Nitriensi otvorí v nitrianskej Synagóge koncert Bratislavského chlapčenského zboru. V programe zaznejú gregoriánske nápevy, upravené diela klasikov Dvořáka, Haydna, Schuberta, Delibesa, gospely, sprirituály i diela súčasných autorov. Na festivale sa predstaví aj slovensko-maďarský súbor starej hudby Ensemble Thesaurus Musicum, vokálny súbor Corvina Consort z Maďarska či gitarista Adam Svitač a violončelista Petr Nouzovský. Títo dvaja umelci otvoria Pro musica nostra Gömöriensi 2. októbra v Evanjelickom kostole v Kraskove dielami Vivaldiho, Schuberta či Ravela.