Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Program k sviatku múzejníkov pripravilo aj Hornonitrianske múzeum

Ilustračné foto. Foto: TASR

V záverečnej prezentácii pod názvom Vyšívané zlatom a striebrom sa návštevníci dozvedia o technike zdobenia čepcov, ktoré v minulosti nosili mestské ženy v Prievidzi a v Nitrianskom Pravne.

Prievidza 14. mája (TASR) - Program pri príležitosti Noci múzeí a galérií pripravilo pre svojich návštevníkov aj Hornonitrianske múzeum v Prievidzi. Novú výstavu čepcov či prezentáciu o handrárstve si tam budú môcť pozrieť v sobotu 15. mája od 16:00. Informovala o tom Zita Radosová z oddelenia marketingu múzea.

Návštevníci si budú môcť pozrieť prostredníctvom lektorovanej prehliadky stálu expozíciu Historiae superior Nitriensis, ktorá predstavuje múzejnú dokumentáciu vývoja prírody a spoločnosti hornej Nitry. Podujatie bude aj priestorom na premiéru novej výstavy výlučne zo zbierok múzea pod názvom Krása nevídaná, na ktorej predstavia zlatom a striebrom vyšívané čepce.

Múzeum pripravilo i náučno-umelecký program Handri, kožki, železá o osobitnom fenoméne handrárskej píšťalky a handrárstva v obci Kamenec pod Vtáčnikom prostredníctvom pamätníkov i zachovaných muzeálií v rámci projektu Z mozaiky tradičnej ľudovej kultúry hornej Nitry. V záverečnej prezentácii pod názvom Vyšívané zlatom a striebrom sa návštevníci dozvedia o technike zdobenia čepcov, ktoré v minulosti nosili mestské ženy v Prievidzi a v Nitrianskom Pravne.