Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Program o Ľ.Štúrovi k 200. výročiu jeho narodenia uvedú v Budapešti

Ilustračné foto Foto: TASR

Od premiéry tohto programu, ktorá sa uskutočnila v Bratislave vo februári 2015, uviedlo o.z. Harmonia Seraphica tento program v osemnástich ďalších reprízach po celom Slovensku.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Literárno-hudobnú kompozíciu venovanú 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra s názvom "Vzlietli orli vysoko..." uvedú v piatok 18. decembra predpoludním v aule Slovenskej školy v Budapešti, ktorej súčasťou je materská škola, všeobecná škola, gymnázium a kolégium s vyučovacím jazykom slovenským.

Umelecký zájazd s týmto programom do Budapešti organizuje občianske združenie Harmonia Seraphica s podporou Mestskej časti Bratislava-Nové Mesto a spoluorganizátorom je Spolok Martina Rázusa na Slovensku.

V programe Vzlietli orli vysoko... zaznejú v podaní známeho slovenského recitátora Juraja Sarvaša a mužského speváckeho okteta Danubius Octet Singers s dirigentom Danielom Simandlom verše a prejavy Ľudovíta Štúra a jeho generačných druhov ako aj známe národné piesne. Prítomní si vypočujú napríklad Reč Ľudovíta Štúra na Uhorskom sneme z 15. januára 1848, úryvky z Maríny od Andreja Sládkoviča, z básní Ľ.Štúra a Milana Rúfusa (Modlitba za Slovensko) ako i Reč Jozefa Miloslava Hurbana na súde v Pešti z 5. marca 1869 a ďalšie. Zaznejú hymnické piesne Kto za pravdu horí (anonym/Karol Kuzmány), Nitra, milá Nitra (Ján Valašťan Dolinský/Ľudovít Štúr), Devín, milý Devín (Alexander Moyzes/Ľudovít Štúr), Aká si mi krásna (Eugen Suchoň/Peter Bella-Horal) a ďalšie.

Od premiéry tohto programu, ktorá sa uskutočnila v Bratislave vo februári 2015, uviedlo o.z. Harmonia Seraphica tento program v osemnástich ďalších reprízach po celom Slovensku vrátane vystúpenia v Uhrovci na oficiálnych oslavách 200. výročia narodenia Ľ. Štúra. Podujatím s poradovým číslom 20 organizátori a umelci zavŕšia Rok Ľudovíta Štúra práve v Budapešti pre študentov a pedagógov spomenutej školy i ďalších slovenských rodákov v Maďarsku.

"Po štvorročnej (1841-1844) márnej snahe získať povolenie na vydávanie Slovenských národných novín, dňa 15. februára 1845 na základe rozhodnutia panovníka vystavila Uhorská dvorská kancelária v Budapešti povolenie na vydávanie prvých slovenských politických novín. Vtedy si bol Štúr v Budapešti povolenie osobne prevziať a teraz, po 170 rokoch, sa tam vracia prostredníctvom historicko-literárno-hudobnej kompozície Vzlietli orli vysoko...", pripomenul Ján Juráš zo Spolku Martina Rázusa. Ako zdôraznil, pomoc Slovenskej škole v Budapešti sa stala jednou z dôležitých úloh tohto občianskeho združenia.

V septembri 2015 predstavitelia Spolku Martina Rázusa odovzdali riaditeľke slovenskej školy Júlii Szabóovej-Marlokovej pri jej návšteve v Liptovskom Mikuláši v rámci štúrovských osláv knižný dar a plánujú v rámci svojich možností naďalej škole pomáhať, dodal Juráš.

Slovenská škola v Budapešti (materská škola, všeobecná škola, gymnázium a kolégium s vyučovacím jazykom slovenským) bola založená pred 65 rokmi, teda v roku 1950. V súčasnosti má 34 detí v materskej škole, 86 v základnej škole, na gymnáziu 45 a v internáte 120 detí.