Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Projekt 100 uvedie Plechový bubienok v režisérskom zostrihu

Na snímke z Facebooku PROJEKT 100 k aktuálnemu ročníku. Foto: Facebook PROJEKT 100

Projekt 100 bude postupne premiérovať a pridávať filmy od 7. septembra až do takmer polovice novembra. Celkovo bude prebiehať až do konca februára 2018.

Bratislava 7. septembra (TASR/Teraz.sk) - Najväčšiu putovnú prehliadku filmov na Slovensku - Projekt 100 slávnostne otvorili v stredu (6. 9.) v Bratislave dva slovenské filmy - Out Györgya Kristófa a Žltá Ivany Šebestovej. V poradí 23. ročník podujatia, ktoré organizuje Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ), prinesie do kín opäť desiatku snímok a jeden krátky predfilm.

V ponuke sú oceňované filmy zo svetových festivalov, očakávané novinky zahraničných i domácich tvorcov. "Nebude chýbať ani niekoľko filmov zo zlatého fondu kinematografie - staršie snímky, ktoré si zaslúžia byť na veľkom plátne," uviedla pre TASR Martina Pašteková z ASFK. Z tohtoročného výberu ďalej upozornila na film Křižáček Václava Kadrnku, ktorý si z karlovarského festivalu odniesol veľkú cenu - Krištáľový glóbus, najnovší počin Michaela Hanekeho Happy End, Oscarom ocenenú iránsko-francúzsku snímku Klient od režiséra Asghara Farhadiho či zdigitalizovanú verziu vojnovej drámy Obchod na korze, ktorú v roku 1965 nakrútili Ján Kadár a Elmar Klos.

Projekt 100 bude postupne premiérovať a pridávať filmy od 7. septembra až do takmer polovice novembra. Celkovo bude prebiehať až do konca februára 2018. "Aktuálne je zapojených už cez 60 kín a filmových klubov po celom Slovensku, ďalšie môžu pribudnúť. Môžu sa prihlásiť kedykoľvek, po minulé roky sa väčšinou prihlásilo dokopy viac ako 90 kín," priblížila Pašteková.

Na snímke záber z filmu Žltá, ktorý v stredu otvoril predpremiéru filmu OUT.
Foto: Facebook Žltá


V tohtoročnom výbere figuruje aj najnovší film Akiho Kaurismäkiho Druhá strana nádeje, posledný film Andrzeja Wajdu Odrazy, bábkový sci-fi muzikál Lajka z dielne Aurela Klimta a kultový Brazil Terryho Gilliama.

Program slovenských kín spestrí aj cenami ovenčený Plechový bubienok (1979), ktorý už v Projekte 100 bol v roku 2005. Vydarenú filmovú adaptáciu románu Güntera Grassa, zrejme najznámejší film Volkera Schlöndorffa, si tentoraz diváci budú môcť pozrieť v režisérskom zostrihu. "K uvedeniu filmu možno aj niečo špeciálne pripravíme, ale hlavne, čo sa týka témy, si myslíme, že je to téma, o ktorej treba hovoriť. Je naďalej stále aktuálna rovnako ako Obchod na korze, výnimočný titul, ktorý je do dnešného dňa jediným, ktorý vyniesol Oscara slovenskému tvorcovi," uzavrela Pašteková.