Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Galéria Topoľčany ponúka Projekt Spojenia o vzťahu človeka s prírodou

Do útrob vzťahov medzi prírodou a človekom preniká výstavný projekt Spojenia, ktorý predstavuje Galéria Topoľčany. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Sériou malieb autorka predstavuje divákovi istú retrospektívu života, na základe ktorej sa človek opäť stretá a spája s naturálnosťou.

Topoľčany 28. júla (TASR) – Do útrob vzťahov medzi prírodou a človekom preniká výstavný projekt Spojenia, ktorý predstavuje Galéria Topoľčany. Jeho autorka Zuzana Petráková zakomponovaním symboliky mytologických námetov a prírodných spoločenstiev vytvára polemiku moderného človeka a tzv. prirodzeného prostredia, v ktorom žije, informoval kurátor výstavy Daniel Pauček. Výstava potrvá do 22. augusta.

Sériou malieb autorka predstavuje divákovi istú retrospektívu života, na základe ktorej sa človek opäť stretá a spája s naturálnosťou. Ponúka tak vnem syntézy jednotlivých identít so samotnou prírodou. Prechod od malieb detailne zachytávajúcich človeka, surreálne prepojeného s prírodou, no napriek tomu ukotveného v priemyselnom svete súčasnosti poskytuje priestor postupnému zjednocovaniu a fragmentácii námetov k symbióze prírodného bytia.

Do útrob vzťahov medzi prírodou a človekom preniká výstavný projekt Spojenia, ktorý predstavuje Galéria Topoľčany.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Petráková je absolventkou štúdia učiteľstva výtvarnej výchovy na Univerzite Komenského v Bratislave. Aktuálne pôsobí ako slobodný umelec vo výtvarnom a pohybovom umení. Posledné roky sa sústreďuje na vlastnú tvorbu. Využíva v nej predovšetkým paletu ružových, sivých a zemitých odtieňov, ktoré vrství do farebných plôch, a tým podporuje dynamizmus svojich diel. Prostredníctvom svojich diel autorka preniká do ľudského podvedomia, rovín identít a v konečnom dôsledku aj do duchovných aspektov ľudského bytia.