Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Prvé filmové svedectvo z vojny na Ukrajine uvedú aj slovenské kiná

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Snímku Východný front prinesie zo 73. ročníka filmového festivalu Berlinale do slovenských kín distribučná spoločnosť Film Expanded. Premietne ju aj Febiofest Bratislava.

Bratislava 1. marca (TASR) – Prvé filmové svedectvo z vojny na Ukrajine od ruského režiséra Vitalija Manského uvidia aj diváci na Slovensku. Snímku Východný front prinesie zo 73. ročníka filmového festivalu Berlinale do slovenských kín distribučná spoločnosť Film Expanded. Premietne ju aj Febiofest Bratislava.

Film Východný front vznikal v spoluréžii s ukrajinským filmárom Jevhenom Titarenkom a je prvým skutočne kinematografickým svedectvom z vojny, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine. "Pozoruhodné a silné je nielen svojím dokumentačným charakterom, ale aj nadčasovým posolstvom. Východný front patrí k horúcim titulom bratislavského filmového festivalu Febiofest, kde bude uvedený v rámci súťažnej sekcie a bude zároveň uzatváracím filmom," avizuje distribučná spoločnosť snímku, ktorá do širokej slovenskej distribúcie vstúpi 13. apríla.

Vitalij Manskij patrí k špičke súčasných svetových dokumentaristov. Na Slovensku boli uvedené jeho filmy ako Gorbačov. Raj, V lúčoch slnka či Svedkovia Putinovi. "Manského príbeh je zaujímavý nielen jeho výnimočnými filmami, ktoré sa zaoberajú Ruskom či totalitou ako takou, ale aj jeho exilovou skúsenosťou, keďže po anexii Krymu žije v Lotyšsku," približuje režiséra Film Expanded.

Východný front nakrútený v spoluréžii s Jevhenom Titarenkom uviedol berlínsky festival vo svetovej premiére v rámci sekcie Encounters, ktorá predstavuje formálne aj tematicky odvážne snímky nezávislých filmárov.

"Náš film ukazuje vojnu očami obyčajných ľudí. Odišli brániť svoje domovy a rodiny — svoju krajinu. Takzvaný východný front rozdelil životy mladých mužov a žien bojujúcich za slobodnú Ukrajinu — pred začiatkom bojov aj po nich. Nie všetci, ktorí bojujú za svoju budúcnosť v slobodnej Ukrajine, sa jej však dožijú," hovoria režiséri Vitalij Manskij a Jevhen Titarenko. Ich film si na svetovej premiére v Berlíne vyslúžil niekoľkominútový potlesk publika.