Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo A. Duchnoviča otvorí novú sezónu inscenáciou Dvanásť stoličiek

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ako povedal riaditeľ DAD Marián Marko, v novej sezóne budú mať štyri premiéry. V decembri ešte jednu, a to inscenáciu hry v ukrajinskom jazyku

Prešov 20. októbra (TASR) - Inscenácia dramatizácie románu Dvanásť stoličiek od Iľju Iľfa a Jevgenija Petrova bude prvou premiérou činoherného súboru Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove v novej sezóne 2021/2022. Uskutoční sa v sobotu 23. októbra. Predloha je dielom internej dramaturgičky DAD Terézie Mindošovej. Režijne predstavenie pripravil hosťujúci Anton Korenči.

"Cítim sa v prostredí tohto divadla mimoriadne príjemne, dobre sa mi tu tvorí. Myslím si, že ambíciou autorky dramatizácie, ale aj mojou, bolo spojiť v Dvanástich stoličkách obe línie. Tento kultový román, predovšetkým o ľudskom koristníctve, dáva takú možnosť. Je postavený na silnej téme a mimoriadne vtipný, no humor nie je prvoplánový," povedal Korenči, ktorý je v súčasnosti riaditeľom činohry Štátneho divadla v Košiciach.

Ako ďalej povedal, od začiatku videl s ďalšími členmi realizačného tímu obsadenie rolí Ostapa Benderu a Ipolita Vorobjaninova Eugenom Libezňukom a Vasiľom Rusiňákom. Napokon z viacerých príčin je postava Benderu alternovaná a príležitosť dostal herec Vladimír Roháč.

"Cítim sa nadmieru príjemne ako ma prijali v kolektíve. Viem, že sa potrebujem učiť, prijímam túto poctu s rešpektom," skonštatoval Roháč, absolvent kulturológie na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V DAD začal svoju štvrtú sezónu.

"Vlado Roháč dobre zapadol, chce sa učiť. Je pre nás dôležité, že hovorí po rusínsky a má talent. Navyše, ide o mladého muža, ktorých až tak veľa v súbore niet, je ochotný pracovať v takých finančných podmienkach, aké v DAD máme," doplnil umelecký šéf súboru, herec Ľubomír Mindoš.

Autorom kostýmov je Jaroslav Daubrava, hudbu zložil hosťujúci Vladimír Šarišský, choreografiu má na starosti ako hosť Andrej Sukhanov.

Ako povedal riaditeľ DAD Marián Marko, v novej sezóne budú mať štyri premiéry. V decembri ešte jednu, a to inscenáciu hry v ukrajinskom jazyku. Priznal, že obmedzenia spôsobené pandémiou ochorenia COVID-19 sú problémom, ale je veľmi rád, že po otvorení divadla si diváci opäť našli cestu na jeho predstavenia a rovnako je to aj pri zájazdových vystúpeniach v dedinách severovýchodného Slovenska.

DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá svoje predstavenia v rusínskom jazyku. Pripravovaná inscenácia Dvanásť stoličiek je v 76. sezóne, vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo v Prešove, v poradí jeho 386. premiérou. Z prostriedkov komisie pre rusínsku národnostnú kultúru realizáciu inscenácie podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.