Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Prvým distribučným počinom Filmtopie sú Zvonky šťastia

Tlačová konferencia novej filmovej distribučnej spoločnosti Filmtopia. Na snímke konateľka Filmtopie Daniela Chlapíková. Foto: TASR/Michal Svítok

Nový subjekt nechce uvádzať filmovú produkciu len v kamenných kinách a multiplexoch.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Novú distribučnú spoločnosť Filmtopia predstavili dnes v Bratislave zástupcom médií jej zakladatelia. Podľa jej konateľky Daniely Chlapíkovej sa "bude venovať distribúcii filmov iným spôsobom a chce "skúsiť iné, alternatívne cesty distribúcie na Slovensku". Nový subjekt nechce uvádzať filmovú produkciu len v kamenných kinách a multiplexoch.

"Budeme sa snažiť hľadať nové cesty a nové miesta, ako filmy umiestniť rovno medzi diváka. Nebudeme čakať, kým divák príde a nebudeme hovoriť, že divák už dnes nemá záujem chodiť do kina," povedala pre TASR Eva Križková s tým, že Filmtopia chce divákovi ponúknuť predovšetkým artovú distribúciu (skôr krátke, animované, experimentálne, študentské filmy) atraktívnym spôsobom na miestach, ktoré sú mu prístupné. "Budeme ich postupne, pracuje sa na tom, uvádzať aj na internete, ale zatiaľ predovšetkým na filmových školách, rôznych prehliadkach nielen filmových, ale aj divadelných a výtvarných festivaloch, na rôznych miestnych slávnostiach v obciach," dodala.

Foto: TASR/Michal Svítok
Filmtopiu založilo Občianske združenie EEE (filmový časopis Kinečko), ku ktorému sa pripojili štyria mladí nezávislí producenti a ich spoločnosti - Marek Šulík (Filmotras), Mátyás Prikler (Mphilms), Peter Kerekes a Ivan Ostrochovský (Punkchart films). "Vznik tejto distribučnej spoločnosti bol dôsledok nejakých vnútorných pnutí viacerých ľudí, ktorí sú mentálne k sebe blízki," uviedol spoluzakladateľ Marek Šulík, ktorý dva roky pripravoval film Zvonky šťastia spolu s režisérkou Janou Bučkou aj prostredníctvom workshopu Ex Orient Film 2011, Inštitútu dokumentárneho filmu v Českej republike. Tam aj objavil možnosti nových distribučných kanálov.

"Uvedomil som si, že je veľa filmov, možno aj ten náš medzi ne patrí, neviem, ktoré sú zaujímavé, ktoré by malo vidieť veľa ľudí, ktoré nie sú určené iba na televízne premietanie, ale zároveň neviem si celkom predstaviť, že na ne chodia ľudia do multiplexov," konštatoval Šulík. Rozhodol sa, že jeho nový film bude šíriť novovzniknutá Filmtopia, ktorá podľa neho "šije distribúciu doslova na mieru".

Bratislavská premiéra dokumentárnej hry režisérskej dvojice Marek Šulík a Jana Bučka Zvonky šťastia - prvého filmu, ktorý oficiálne prejde skúsenosťou distribúcie vo Filmtopii, sa uskutoční 2. septembra v priestoroch KC Dunaj.