Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Prvým hudobným gratulantom v novom roku je skupina ABBA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Skladbe patril hlavne prvý deň nového roka a obaja autori boli s jej výsledným tvarom veľmi spokojní aj napriek tomu, že v hitparáde nedosiahla vrcholné pozície.

Bratislava 1. januára (TASR) – Pieseň Happy New Year švédskej skupiny ABBA znela v európskom éteri 1. januára 1981. Špičková švédska štvorica ju vydala na albume Super Trouper, ktorý vyšiel 3. novembra 1980.

Super Trouper bol siedmym štúdiovým albumom skupiny, na Britských ostrovoch sa stal najpredávanejším albumom roku 1980. Hlavné vokály v piesni nahrala Agnetha Fältskog. Autormi piesne, tak ako pri všetkých hitoch, bola dvojica Benny Andersson a Björn Ulvaeus. Vznikala v štúdiu Polar Music pod pracovným názvom Daddy Don't Get Drunk on Christmas Day (Ocko sa na Štedrý deň neopíja). Aj keď ju Benny a Björn zložili a nahrali už vo februári 1980 medzi prvými na tento album, anglická verzia piesne vyšla ako singel v Európe až v roku 1999.

Skladbe patril hlavne prvý deň nového roka a obaja autori boli s jej výsledným tvarom veľmi spokojní aj napriek tomu, že v hitparáde nedosiahla vrcholné pozície. Ostala v tieni hitov Super Trouper a The Winner Takes It All, ktoré obe sa ako single dostali na prvé miesto anglickej hitparády.





Happy New Year klip: www.youtube.com/watch?v=3Uo0JAUWijM