Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Múzeá prešovského kraja sa zapoja do celoeurópskej iniciatívy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Aktuálne informácie o všetkých podujatiach si záujemcovia môžu pozrieť na oficiálnych webových sídlach múzeí a galérií a na ich sociálnych sieťach.

Prešov 14. mája (TASR) - Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja sa aj tento rok zapoja do celoeurópskej iniciatívy Noc múzeí a galérií. Cez víkend tak urobí celkovo sedem múzeí a dve galérie. Všetky budú prístupné v čase svojich otváracích hodín na individuálne prehliadky, zároveň ponúknu aj virtuálne podujatia. TASR o tom informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Krajské múzeum v Prešove sprístupní tri virtuálne prehliadky. „Záujemcovia sa budú môcť 'poprechádzať' online po zákutiach celého múzea a pozrieť si detailne prehliadky dvoch nových výstav. Budú tiež sprístupnené výstavy v kaštieli v Stropkove a Rákociho paláci v Prešove. Rovnako aj expozície v kaštieli a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou," uviedla Heilová.

Individuálne i online prehliadky budú možné aj v Ľubovnianskom múzeu - hrade Ľubovňa. „Online televízny kanál na Facebooku múzea ponúkne dokumentárny film o hrade a skanzene. Taktiež odvysiela záznam z koncertu Sisy Sklovskej," doplnila Heilová.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach predstaví jedného z najbližších ľudí kráľa pop-artu Freda Hudgesa. Múzeum v Kežmarku avizuje hovorené prednášky a ponuku podujatí múzea zavŕši individuálna večerná komentovaná prehliadka v Múzeu meštianskej bytovej kultúry na Spiši.

Podtatranské múzeum v Poprade pozýva na ukážky práce rezbára Antona Budzáka a tiež uvedenie knihy insitného rezbára Milana Bocka. Individuálne prehliadky budú možné aj v Šarišskom múzeu v Bardejove. Vo večerných hodinách bude otvorený aj skanzen v Bardejovských kúpeľoch.

„Prehliadka expozícií v kaštieli Vihorlatského múzea v Humennom nebude možná z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác. Záujemcovia si môžu pozrieť expozíciu ľudovej architektúry a bývania - skanzenu Vihorlatského múzea v Humennom,“ vysvetlila Heilová.

Šarišská galéria v Prešove návštevníkom umožní individuálne prehliadky výstav viacerých autorov. V rámci virtuálnych prehliadok ponúkne hudobnú rozprávku, online tvorivú dielňu pre deti či ukážku reštaurátorských prác obrazov.

Štyri expozície si budú môcť pozrieť návštevníci v Tatranskej galérii v Poprade. Pripravené budú i tvorivé dielne pre deti a premietanie filmu o maliarovi Vincentovi van Goghovi.

Aktuálne informácie o všetkých podujatiach si záujemcovia môžu pozrieť na oficiálnych webových sídlach múzeí a galérií a na ich sociálnych sieťach.